Megemlékezés az 1956-os szabadságharcukról

Így emlékeztek a clevelandi magyarok

/ Szabó Éva /
szabo.eva képe
„Mi október 23-án nem gyászolunk és siránkozunk, hanem emlékezünk hőseinkre és arra, hogy vérük nem folyt hiába. A világ rádöbbent a kommunista kényszeruralom borzalmaira. A magyar hősök kivívták a világ elismerését és tiszteletét." A clevelandi evangélikus templom tisztán és kiváló akusztikával közvetítette az elhangzottakat a jelenlévő magyarok fülébe és szívébe egyaránt.
egybegyűltekkóruscserkészAndrea

Az időjárás is hozzájárult az ünnepi hangulathoz. Borús és igazán hűvös napok után meleg napsütésbe öltöztette a várost. Így, kedvezett annak az öt clevelandinek is, akik aznap tettek magyar állampolgársági fogadalmat, és a Chicagói Magyar Főkonzulátus munkatársának, Pálmai Zsuzsanna konzulnak köszönhetően, ott helyben vehették át hivatalos okiratukat magyar állampolgárságukról.

Az Egyesült Magyar Egyletek által szervezett ünnepség bensőséges hangulatát az evangélikus egyház lelkipásztora, Nt. Tamásy Éva által mondott nyitóima, az Egyesült Magyar Egyletek elnökének, Szentkirályi Endrének a  köszöntő beszéde, illetve a Kis Magyar Kórus előadásában elhangzó egyházi énekek alapozták meg. Megható pillanatok következtek, amikor a jelenlévő 56-osok egy-egy szál fehér szegfűt kaptak a cserkészektől. Az arcokon mosoly, a szemekben könnycsepp, a remegő kezekben a kapott szál virág... 

A Nyitott szivecskék magyar iskola fiataljai énekkel és verssel fokozták az ünnepi hangulatot. A 14. sz. Görgey Arthur Cserkészcsapat gitárral kísért népdalt is énekelt: Elindultam szép hazámból... 
A Kis Magyar Kórus nemzeti összetartozási dalai után, történelmi pillanatokat idézett fel Szabó Éva (Bocskai Rádió, KCSP-ösztöndíjas) közel öt perces videó-összeállítása. Pásztor Gréta csodálatos zongorajátéka Beethoven Op. 101 szonátájával töltötte be nemcsak a teret, hanem a szíveket is. Tiszteletteljes, nem erőltetett ünnepélyességet varázsoltak a több gyülekezetnek is imahelyéül szolgáló falak közé ezek a pillanatok, amelynek nyomatékot az ünnepi gondolatok közvetítője Mészárosné Vareska Andrea, a  clevelandi magyar múzeum volt igazgatója adott:

"Mi október 23-án nem gyászolunk és siránkozunk, hanem emlékezünk hőseinkre és arra, hogy vérük nem folyt hiába. A világ rádöbbent a kommunista kényszeruralom borzalmaira. A magyar hősök kivívták a világ elismerését és tiszteletét."- emelte ki. Mondanivalójának legfőbb üzenetét azzal tette igazán elérhetővé, hogy a clevelandi magyarokról is beszélt:

"Visszatekintek azokra az időkre, amikor sok száz magyarral ültünk együtt egy 56-os megemlékezésen, vagy amikor hosszú sorban felvonultak a magyarok a Euclid Avenue-n tüntetni.  Amikor Mindszenty bíboros 1974-ben ellátogatott városunkba, ezrével megmozdult Észak-Ohio magyar közössége. A diaszpóra akkori tagjai pontosan tudták, hogy az anyaország mit szenvedett. "

Az egykori cserkész parancsnok most is példát mutatott. Egyszerűen, szépen, tisztán és mindenki számára érthetően beszélt. Kért és nem követelt beszédében. Felidézett pillanatokat, emlékeket és kérte, adjuk át a fiataloknak '56 üzenetét.

"Mondjuk el nekik magyarul vagy angolul, hogy több millió ember szenvedett a marxizmus-leninizmus alatt, és ma is, Kubában, Kínában, Észak-Koreában, Vietnamban és lassan Venezuelában milliók élnek ebben a lélekölő rendszerben. Hiába van kereskedelmi kapcsolatunk egyes országokkal, az nem jelenti azt, hogy az ott élők ugyan olyan emberi jogokkal élnek, mint mi. Beszéljünk arról is, hogy ma miért tüntetnek Hong Kongban!  Említsük meg, hogy a Budapesti tüntetések '56-ban, milyen követelményeket hoztak előtérbe! Mutassuk meg, hogy ami akkor, az  sajnos ma is történik!" - kérte Mészárosné Vareska Andrea.

A megemlékezés a  Westlake-i Hetednapi Adventista gyülekezet lelkipásztora Dr. Marton Máriusz záróimájával, majd a magyar Himnusz közös eléneklésével zárult.

A jelenlévők figyelmét nem kerülte el, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program három ösztöndíjasa tevékenyen részt vett nemcsak az ünnepség előkészítésében, de az ünnepi megemlékezés szerves szereplői is voltak, hiszen Jártó Kocsis Emőke a műsort vezette, Szabó Péter Bertalan evangélikus lelkésszel a kórusban is énekelt. Jelen sorok írója, Szabó Éva a kivetített megemlékező összeállítás mellett a Bocskai Rádió munkatársaként, Molnár Zsolttal együtt, az ünnepségen is filmezett.

A 13 tagegyletet és 8 tagegyházat összefogó clevelandi Egyesült Magyar Egyletek bensőséges családi hangulatot idézve emlékezett hőseire, az 56-os szabadságharc és forradalom ifjaira.