Megavers a Diaszpórában 5

/ Deér Gábor András /
deer.gabor.andras képe
Idén 5. alkalommal tartunk Megavers a Diaszpórában címmel tehetségkutató versmondó versenyt, melyen a diaszpórában élő magyar fiatalok vehetnek részt. Idén a versmondóknak Weöres Sándor munkásságából kell felkészülniük.
EmlékérmekDíjátadásDíjátadás2

A járványhelyzet miatt rengeteg programot kellett lemondani, de szerencsére az online Megavers a Diaszpórában tehetségkutató versenyt nem érintette. Az internetnek köszönhetően az óriási távolságok ellenére megismerhetjük egymást és felfedezhetjük a magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. A költészet ugyanis összeköt és egy új közösséget alkot, éljünk bárhol is a világon. A versek ki tudják fejezni azt, amit érzünk s gondolunk, ha saját szavainkkal nem is vagyunk erre képesek.

Az első versenyt 2009-ben a Szolnok Televízió, és a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a költészet napja alkalmából indította el. A verseny célkitűzése volt, hogy a közönség tehetséges fiatalok modern tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit.  

A magyarországi rendezvény mintájára Kanadában 2016-ban rendezték meg az első Megavers a Diaszpórában versenyt Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnökének kezdeményezésére. Az első MegaVers a Diaszpórában verseny szervezését nagyrészt Losonc Csongor, a Kőrösi Csoma Sándor Program 2016. évi torontói ösztöndíjasa vállalta, aki az eredeti ötletet a Dél-Ontario hétvégi magyar iskolái által szervezett tradicionális szavalóverseny tapasztalataival és szabályaival bővítette. A verseny célja, hogy a tengerentúli diaszpórában (Észak-, Közép-, Dél-Amerika, és Ausztrália) élő magyar származású, vagy magyar nyelvet beszélő fiatalok körében ösztönözzük a szép magyar beszéd ápolására, kultúra terjesztésére, továbbá, hogy a diaszpórában népszerűsítsük a magyar költők műveit. 

A versenyre 4 éves kortól egészen 30 éves korig lehetett jelentkezni április 26-ig. A verseny korcsoportjainak különböző kötelező verseket kell előadnia a szabadon választott művek mellett.

  • 3. korcsoport (9-10 évesek): Weöres Sándor – Ha a világ rigó lenne
  • 4. korcsoport (11-12 évesek): Weöres Sándor – Galagonya
  • 5. korcsoport (13-14 évesek): Weöres Sándor – Ballada három falevélről
  • 6. korcsoport (15-20 évesek): Weöres Sándor – Ének a teremtésről
  • 7. korcsoport (20-30 évesek): Weöres Sándor – A tavasz játékai

Az első két korosztály (4-6 és 7-8) előadói csak szabadon választott verssel indulnak.

A verseket Youtube-ra kell a jelentkezőknek feltölteniük, amelyeket magyarországi szakmai zsűri értékel. A helyezettek díjakban részesülnek.

Nagy örömmel kijelenthetjük, hogy idén is nagy létszámú jelentkezővel indul útjára a versmondás. Az összetartozás évében kiemelten fontos, hogy versekkel a magyar nyelvet is ünnepeljük.