Márton napi libaságok Svédországban

Szent Márton napját ünnepeltük Boråsban és Jönköpingben

/ Trombitás Titánia /
trombitas.titania képe
"Márton napján libát eszünk..." hallhatjuk az ismert gyerekdalban. Bizony ennél többről szól november 11. napja, mely jeles napjaink közé tartozik. Az egyik novemberi gyerekfoglalkozás alkalmával Márton püspököt idéztük meg. Tanultunk a jó cselekedetekről és még libanyakat is kóstoltunk.

Szent Márton kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton képét festette, akinek jóságáról még életében legendák keringtek. A november közepére eső gyerekfoglalkozásaimat Márton élete köré szőttem. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy valamihez kapcsolni tudják a tanult ismereteket. Szent Márton személye és legendája erre a feladatra is tökéletesnek bizonyult. A gyerekekkel mesével ismertettem meg Márton életét, majd ők maguk ki is festhették a mese alapjául szolgáló kifestőt. Feladatom bizonyos emberi értékek átadása is: kis körben ülve beszélgettünk a jó cselekedetek fontosságáról. Mindenki elmondhatta egy hasonló élményét, tapasztalatát.

 

A gyerekek mind Borasban, mind Jönköpingben nagyon nyitottak voltak erre a témára. Arra is gondolnunk kell, hogy sokszor ezek a gyermekek egy szempillantás alatt kiszakadnak eredeti, megszokott környezetükből. Új lakásban, új iskolában, új közegben kell megtalálniuk a helyüket. Vannak gyermekek, akik úgy érkeztek ide, hogy nem beszélik a svéd nyelvet. Az óvodában, az iskolában mégis így kell boldogulniuk. Azt tapasztaltam, hogy ezek a szombati-vasárnapi két órás alkalmak egyfajta biztonságot jelentenek nekik és örülnek, ha magyar pajtásaikkal találkozhatnak és játszhatnak együtt. 

Sok gyermektől hallottam, hogy játszik valamilyen hangszeren. Ezért a foglalkozást kiegészítettem. Beszélgettünk a magyar népi hangszerekről és különböző "memorizáló" feladatokat találtunk ki hozzá. 

A kezdeti komoly beszélgetéseket hamar felváltottam jókedvre derítő játékokkal. Sós perectésztából libanyakat készítettem, amit egymással megosztva fogyasztottunk el, megelevenítve ezzel felebaráti szeretet. Tanultunk libás mondókákat, énekeket. Libapásztort ébresztettünk és elkészítettünk a saját kis libánkat is.