Március 15-i megemlékezés Ligonierben

/ Török Karola /
torok.karola képe
„Hol ember él, hol ember fél, a költő visszatér, / Hol magyar él, hol magyar fél, Petőfi visszatér” [Páskándi Géza] • 2017 március 12-én, vasárnap délután a ligonieri és környékbeli magyarság a fenti idézet jegyében emlékezett 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a Bethlen Közösség szervezésében, a Darlington Inn helyi magyar étteremben.
Március15_Bethlen KözösségMárcius15_Ligonier_Bethlen_KözösségMárcius15_Ligonier_Bethlen_KözösségMárcius15_Ligonier_Bethlen_Közösség

Kétnyelvű műsorunk, A költő visszatér című rockopera címadó dalával kezdődött, majd rövid köszöntő után Utassy József: Zúg március című verse hangzott el. Ezt követően a hallgatóságot időutazásra hívtuk Budapest utcáira, felidézve a március 15-i eseményeket. A korabeli és mai képek által bejártuk 1848. március 15. ikonikus helszíneit. Landerer nyomdájánál az ott kinyomtatott Nemzeti dalt Kastál Erzsébet elevenítette fel, a Nemzeti Múzeumhoz érve felolvastuk, hogy mit kívánt a magyar nemzet 12 pontban, majd folytattuk a történelmi barangolást, s közben visszatértünk emlékezésünk helyszínére. Itt Kastál Erzsébet az események emlékére írt versét olvasta fel. Ezt követően megnéztük a szabadságharc legfontosabb eseményeit az önvédelmi harc kirobbanásától az 1849-es világosi fegyverletételig. Végül Petőfi Sándor Európa csendes, újra csendes című versével és a magyar Himnusz közös eléneklésével zártuk a műsort.

A magyarul nem beszélők és nem értők számára Nemes Zsolt tolmácsolta angol nyelven az elhangzottakat.

A megemlékezést követően a jelenlévők ünnepi vacsorán vettek részt. A magyaros ízekről és a jó hangulatról a vendéglő magyar tulajdonosai gondoskodtak. A vacsora után igazi különlegességet, kürtőskalácsot kóstolhattunk Jason Kelly és Meredith Minkus jóvoltából. A vacsora ideje alatt Kossuth nóták és kellemes beszélgetés keretében folytatódott a múltidézés. E helyen is illesse köszönet a szervezésért és támogatásért a Bethlen Közösséget, a vendéglátásért házigazdáinkat, a Kastál házaspárt.