A MAOSZ március 15-i megemlékezése

/ Dr. Harrach Gábor /
harrach.gabor képe
A nagy-britanniai magyarok ernyőszervezete, a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szokás szerint Londonban tartotta 1848-as megemlékezését, a hétvége miatt két nappal a hivatalos ünnepnap után.
Részlet a színműbőlAz ünnepség díszvendégeiA MAOSZ-elnök beszédeHuszárnóta vonósra

A rendezvényt – az október 23-i megemlékezéstől eltérően – ezúttal nem a katolikus központnak számító Szent István Házban, hanem a magyar református gyülekezet imaházában tartották. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet, Pataki Eszter, a Hungarian Cultural Centre igazgatója, Norton Éva MAOSZ-elnök, valamint Pátkai Róbert, az angliai magyarok nyugalmazott evangélikus püspöke is részt vett.

A rendezvény keretét egy irodalmi és zenei betétekkel tűzdelt, tartalmában a magyarországi és angliai színtereket, illetve a korabeli és jelenlegi idősíkokat összekapcsoló színdarab adta, amelyet Király Attila, a szeptemberi londoni Bartók-emléknap szervezője rendezett. A termet a korabeli Pilvax képére alakították át, a közönségteret is beleértve. Az ünnepséget két közismert huszárnóta bárzongorás átdolgozása indította, amit az este folyamán további zeneművek is követtek (például Tolcsvay László Nemzeti dala), a Pilvax zongoristája mellett még két hivatásos zenész, Merlich Borisz hegedűs és Hornai Anita fuvolás-gitáros előadásában.

Ünnepi megemlékezésében Norton Éva, a MAOSZ történész végzettségű elnöke – a tavaly október 23-i beszédéhez hasonlóan – ezúttal is a történtek angliai utóhatásait idézte fel, külön kitérve a szabadságharc leverését követő időszak diplomáciai eseményeire, azon belül Kossuth Lajos, Pulszky Ferenc és Lord Palmerston brit külügyminiszter személyes szerepére. Ugyancsak érdekfeszítő előadással keltette fel a hallgatóság figyelmét Pátkai Róbert nyugalmazott evangélikus püspök, aki a Himnusz irodalomtörténeti, teológiai és néplélektani vonatkozásairól beszélt.

Az eseményt vacsora zárta: a szervezők az eredeti, legalább 170 éves receptek szerint készítették el a márciusi ifjak kedvenc kalácsait, kuglófjait.

(Fotók: Kelemen Lehel)