Mangalicanap Albertában

Ilyet még nem látott Kanada!

/ Ivaskó Gergely /
ivasko.gergely képe
Szabadtéri pörköltfőző verseny, töpörtyűsütés, mindez pedig magyar bor és pálinka társaságában egy kanadai farmon.
Ők még nem tudják, hogy mangalica pörkölt lesz a menüKészül az edmontoni pörköltA Hungarian Wine Cellars, magyar borforgalmazó cég magyar borok bemutatójával támogatta az eseményt. A győztes csapat

Szeptember 16-án akár az alföldi tanyavilágban is érezhette magát, aki kilátogatott az Albertai Magyarok Hagyományőrző Mangalica Napjára. A különleges esemény a Calgary-i Magyar Kultúregyesület és az Edmontoni Magyar Kultúrkör együttműködésének eredményeként, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács támogatásával jött létre, a szervezésben pedig mi, albertai KCSP-sek is aktív szerepet vállaltunk Megyesi Eszter ösztöndíjas társammal. Mentoraink, Szabó László és Szenthe Anna hamar a mélyvízbe dobtak minket, hiszen alig pár nappal azután, hogy megérkeztünk Kanadába, máris egy közel száz fős rendezvény megszervezésével bíztak meg minket.


Fotók: Séfel Katalin

A helyszín Alberta tartomány egyetlen mangalicafarmja, az Edmontontól 120 km-re fekvő Country Accent volt. Malorie Aubé, a farm tulajdonosa elmondta, többször ellátogatott már magyarországi mangalica fesztiválokra, most pedig különösen izgatott, hogy 7900 km-re Budapesttől, kanadai otthonában rendeznek meg egy hasonló eseményt. Családjával nagy örömmel kalauzolták végig magyar látogatóikat a több mint 60 hektáros birtokon, miközben bemutatták nekik a mangalicatartás rejtelmeit.

A túravezetések és gyermekprogramok mellett egy igazán komoly megmérettetés is része volt a családi napnak: Calgary és Edmonton magyarjai főzőverseny keretében mérkőztek meg egymással. Öt csapat szállt versenybe azért, hogy eldöntsék, ki készíti a legfinomabb pörköltet Albertában. A különleges, juharlevél alakú trófeát végül egy calgary-i csapat emelhette a magasba, azonban az edmontoniak sem távoztak üres kézzel, hiszen az eseményre látogató kanadai séfeknek az egyik edmontoni pörkölt ízlett legjobban, így övék lett a „Chef’s Choice - Séfek kedvence” elismerés. A Hungarian Wine Cellars magyar borforgalmazó cég magyar borok bemutatójával támogatta az eseményt, így a finom pörkölthöz a Garamvári borászat Albertában már közönségdíjat nyert Irsai Olivér borát kóstolgathatták a résztvevõk.

Az első alkalommal megrendezett mangalicanapról nemcsak tele hassal, hanem egyedülálló élményekkel is gazdagabban tértek haza az albertai magyarok, mentoraink pedig a visszajelzéseknek köszönhetően már azon gondolkodnak, hogy jövőre is megrendezik az eseményt.