Magyarságunkat gazdagító kincsek Hamiltonban

A HAMILTONBA ÉRKEZŐ HIRTELEN TAVASZI MELEG, NAPFÉNY SOKKAL TÖBB MOSOLYT HOZ AZ EMBEREK LELKÉBE IS, ÉS EZ ÉRZŐDIK EGY KÖZÖSSÉG DINAMIKÁJÁBAN IS.

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
A közösségi munkába fényre van szükségünk, hogy egymás arcát is annak beragyogásával lássuk, miközben együtt dolgozunk! A hamiltoni magyarságon belül aktivizáló négy szervezet tényleg megállás nélkül szervezi rendezvényeit. Nézzünk csak kicsit bele, áprilisban milyen nagyon aktív, megállás nélküli közösségi készületek és események zajlottak Hamiltonban.
cserkeszcserkeszsulikvfhd

Az Arany János Magyar Iskola tanárai és diákjai nagy nyitottsággal fogadtáka Kodály Zeneiskolát. A múlt hónapban tartott szavalóest alkalmával jött el hozzánk Guncz Nóra ösztöndíjas, aki munkásságát Torontóban végzi, ott indította el a Canada Kodály Music Centre-t, ahol Kodály Zoltán híres zeneművész módszerein alapuló zeneoktatást folytat. Meghívásunkat elfogadva, egy bemutató órát tartott a mi magyar iskolánknak, amely igencsak meggyőzte a szülőket, nagyszülőket, hiszen a gyerekek foglalkozásán kétségtelenül sok volt a mosoly, az érdeklődő tekintet. Áprilisban három alkalommal látogatott el Nóra hozzánk a keddi magyar iskola tanóráira, és csempészte be Kodály módszereit a félórás énektanulásokba. Bízunk mindennek a gyümölcsöző erejében, és hogy május 14-én mindezt megcsodálhatjuk az Arany János Magyar Iskola évzáró műsorán. Kiemelendő, hogy két diákunk vett részt a Torontóban megszervezett Dél-Ontarioi Szavalóversenyen, ahol Cristo Misi el is hozta a korosztályának első díját, húgával karöltve, aki ugyancsak remekelt az óvodások szintjén.

hamiltoni magyar cserkészek szokásos foglalkozásain kívül két nagy jeles esemény is lezajlott. Az április 7-én rendezett hagyományos Cserkész Tábortűzi délután és ebéd nagy létszámmal zajlott. Az 59. sz. Erzsébet Királyné és 27. sz. Kaszap István cserkészcsapatok nagy lelkesedéssel mutatták be jellegzetes cserkész énekeiket, játékaikat, évekre visszamenő fényképeiket, őrsi zászlaikat, emlékeiket. Fergeteges cserkész ebéddel és hangulattal ajándékozták meg a cserkészek a betérő kíváncsiskodókat. A cserkészetben nincs megállás! Mindeközben aktívan zajlottak a torontói magyar cserkészekkel közösen tervezett „Hamiltorontói tavaszi tábor” szervezései. Lőrincz Ede táborparancsnok vezetésével, egy teljes hétvégén keresztül együtt élvezhették egymás társaságát a torontói és hamiltoni fiatalok. Annak ellenére, hogy cudar hideg volt, és péntek estétől egészen vasárnap délig csak kint zajlottak a programok, egy árva panasz sem hangzott el, hogy valaki fázna. A tábortűz az érkezéstől a táborzárásig minden másodpercben égett, és ennek melege akkora lángot adott a résztvevők szívébe, hogy azt, nem törhette meg semmi. Külön kiemelendő a programok változatossága, a konyhai szolgálat alázatos munkája, a vezetők folyamatos együttműködése, az elméleti és gyakorlati tudásátadás, a szórakozás szintje, a keretmese kivitelezése, minden a lehető legjobb minőségben zajlott, és kizárólag kinti, folyó menti, erdős körülmények között. Örvendünk és hálásak lehetünk, az ilyen szintű élményszerzés ajándékának!

Szent István Plébánia is rendkívüli eseményeket ünnepelt. A hamiltoni magyar katolikus templom 75. évfordulóját püspöki szentmisével, és ünnepi ebédjével, műsorával koronázta meg. A műsor alatt Szigeti Máté fuvolaművész, a Rozmaring Táncegyüttes és Marosán Csaba kolozsvári színész, irodalmár tette színessé az ünnepi együttlétet. A plébánia berkein belül aktívan zajlanak a június 2-ára készülő elsőáldozói hittanórák, és a szentmisék alatt a gyermek igeliturgiák. A gitár órák heti rendszeres gyakorlása is reméljük meghozza a gyümölcsét, szintén az elsőáldozási ünnepséget téve szebbé, fiatalosabbá.

Bátorítunk minden Hamiltonban élő magyart, hogy tegye fel magának a kérdést: bámuljuk ezt a sok értékes energiát, vagy szeretnénk mi is szerves részei lenni mindennek? Ha szeretnénk, és eddig még nem találtál rá megfelelő módot, csak térj be hozzánk bármelyik rendezvényünkre, vagy csak pénteki cserkész foglalkozásainkra (6:30 pm), vasárnapi magyar miséinkre (10:30 am), a Rozmaring táncparkettjére minden vasárnapon (gyerek, ifi haladó és felnőtt kezdő csoportokba egyaránt)! Ez a közösségi kínálat valami csodálatos kincsekkel gazdagítja magyarságunkat, emberi törekvéseinket. Hajrá Hamilton!