Magyarok decemberi ünnepei Isztambulban

Mikulás napi és adventi ünnepségek Isztambulban

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
Decemberben az isztambuli magyarság együtt várta gyermekeivel a Mikulást és együtt ünnepelte advent 3.vasárnapjának előestéjét. Utóbbit az Isztambuli Magyar Intézet épületében, Szent Miklós ünnepét pedig egy igen szép és méltó helyen, az isztambuli Szent Antal templom alagsori közösségi termében.
Együtt Mikulás ünnepénA Mikulás előtt"Mennyből jöttünk tihozzátok..."Együtt vártuk a karácsonyt

Programokban gazdag volt a december az isztambuli magyar közösség életében. A Hétvégi Magyar Iskola szervezői, oktatói és persze a szülők kivették a részüket a Mikulás vendégül látásában, aki december 7-én érkezett az isztambuli Szent Antal Katedrális alagsori közösségi imatermébe. Ezúton is hálával gondol kicsi és nagy Bulai Antal atyára, aki hozzájárult a templomi családi összejövetelhez.

A gyerekek énekszóval, izgatottan várták az ajándékozást és személyesen vehették át jutalmukat a Mikulástól. A délutáni piknik ugyanitt kedves, kedélyes hangulatban telt szülőkkel, barátokkal. Legalább 40-50 ember vett részt az ünnepségen, ami nagy öröme volt a helyi magyar közösségnek.

Advent ünnepe egy közösség életében az együttlét egy sajátos alkalma lehet: mulatozás nélkül, csendben várakozni, de mégis közösségben tenni mindezt. Ez volt a kiindulópontja az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság szervezőinek, az Isztambuli Magyar Intézet dolgozóinak  és Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának december 14-én, advent harmadik vasárnapja előestéjén. Összehívták a magyarságot egy szerény fogadásra, beszélgetésre. Mielőtt Keller László főkonzul felszeletelte a hagyományos karácsonyi mákos bejglit, jómagam, mint énekes egy háromszéki disznótoros énekkel köszöntöttem az egybegyűlteket. Így igyekeztünk a karácsonyi ünnepkör szokáselemeiből valamit megjeleníteni.

Az alkalmat kihasználva a közösség örömmel adakozott a magyar iskolások javára egy tombolajáték keretében. Az adományok a hétvégi magyar iskolások programjait támogatják.

Kiváló alkalom került újabb találkozásokra, a magyar kultúra iránt érdeklődő törökök megvendégelésére, beszélgetésekre és a mákos bejgli közös elfogyasztására.