Magyar zászló és címer – rajzpályázat eredményhirdetése Sydney-ben

Az ausztráliai gyerekek díjazott alkotásai

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodája, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel közösen rajzpályázatot hirdetett, a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából.
Boros Kázmér alkotásaKiss Nina Boróka alkotásaBudai Toma alkotásaBoros Lulu alkotása

A 2019. március 17-én a New South Wales-i Magyar Szövetség megbízásából a Magyar Iskola Sydney szervezésében megrendezett március 15-ei ünnepségen átadták a „Magyar zászló és címer„ címmel meghirdetett rajzpályázat díjait.

A Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodája képviseletében Fráter Olivér vezető konzul, az alábbi szavakkal köszöntötte a megjelenteket:

„A zászló és a címer a magyar nyelvben évezredes történelmi képzettársításokkal gazdagodva ma már sokszorosa annak, amit ez a két szó pusztán elsődleges jelentésében hordoz. A költő azt mondja: „csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló!” – merthogy nemzeti jelképeinknek önálló üzenete mellett irodalma és ihletett művészete is van. Nyilván nem állunk ezzel egyedül Földünk népeinek sorában. Történelmünk ismerete viszont arra a gondolatra indíthat bennünket és másokat is, hogy minden bizonnyal különleges történet a miénk. Európában keletinek, a keleti népek nyugatinak, nyelvünkben magányosnak, megoldásainkban egyedinek, áldás alatt széthúzónak, a nagy bajban pedig összetartó népnek ismernek bennünket.

Függetlenül attól, hogy zászlónk, címerünk színei és formái hány alakváltozáson át jutottak el a szívünkben talán legjobban rezonáló mai állapotukig, a magyar jelképeknek mindenkor megmaradt az az egyetemes értéke, hogy felmutatása szunnyadó nemzeti erőket mozgósított, puszta megjelenése pedig kijelölt, felemelt vagy megkülönböztetett bennünket. A közömbösöknek csak egy tárgy, az ellenfélnek pedig célpont. Nekünk magyaroknak ugyanakkor fejedelmi jelvény, pecsét és eskütárgy, arannyal festett oltárkép, hímes úrasztali terítő és vérrel megszentelt szabadság-jelkép. Atyai hagyaték a történelem előtti íratlanság testvéri biztonságából.

Őrizzük cafatokban is szövetét, fényesítjük bronzba öntött veretét, összeragasztjuk ezerszer is szétvert cserepeit, stukkóit és köveit. Épületeink oromdíszeként is a legbiztosabb sarokkő a címerünk. Nem kérdezzük mit adott nekünk, mert szavak nélküli közös nyelvünk mindeneknél előbb válaszolt már erre. Akinek ott van a szívében, az nem is kérdez csak cselekszik. Egymásban felismerjük teremtő erejét, miképpen minket is felismernek róla a világban azok, akik bennünket magyarnak ismernek. Ennek a teremtő erőnek, a gyermeki és ifjú művészi megnyilvánulásaira csodálkozhatunk most rá közösen. Értsék, érezzék, élvezzék és szeressék ezeket az alkotásokat, mert a jövőnk záloga nyugszik alatta.”

 

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki.A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára pályázatot hirdetett.

A zsűri elnöke:

Jankovics Marcell Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetett grafikusművész, filmrendező, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. 

A zsűri tagjai:

Somogyi Győző Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikusművész, Magyarország Kiváló Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Rényi Krisztina Ferenczy Noémi-díjas, IBBY-díjas, a párizsi „Oktogon” grafikai nagydíjjal kitüntetett grafikusművész;

Molnár János, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének Nívódíjával kitüntetett festőművész, grafikusművész;

Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által felkért zsűri az óvodás korcsoportban különdíjban részesítette Boros Kázmért, a Gold Coast-i Szivárvány Magyar Iskola tanulóját. Alkotásának címe: „Támadás”. Felkészítő pedagógusai: Tózsa Mikolt és Horváth Gyöngyi.

A pályázat II. kategóriájában, tehát a kisiskolás korcsoportban a budapesti zsűri ugyancsak különdíjban részesítette Kiss Nina Borókát, a Brisbaine-i Magyar Iskola tanulója. Alkotásának címe: „Zászló és címer”. Felkészítői: Fekete Ilona és Kovács Tímea.

A pályázat III. korcsoportjában, a Jankovics Marcell vezette zsűri különdíjban részesítette Budai Tomát, a Magyar Iskola Sydney tanulóját. Felkészítő tanárai: Peterdi-Blaskó Csilla és Budai Nóra.

A pályázat IV. kategóriájában, tehát a 10-12 éves korcsoportban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíjában részesült Boros Lulu, a Gold Coast-i Szivárvány Magyar Iskola tanulója. Alkotásának címe: „II. Rákóczi Ferenc”. Felkészítői: Tózsa Mikolt és Horváth Gyöngyi.

A Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodája által felkért zsűri elnöke Ürge András festőművész, tagjai pedig Kóri Katalin és Lendvai Miklós ötvösművész voltak. A zsűri az alábbiak szerint értékelte az Ausztráliában élő magyar gyermekek beküldött pályamunkáit:

I. Kategória: Óvodás korosztály

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő tanár

Különdíj

Maximilian Stambolziovska

Magyar Iskola Sydney

Péterffy Réka,

Turi Beatrix.

1.helyezés

Boros Kázmér

Gold Coast-i Szivárvány Magyar Iskola

Tózsa Mikolt,

Horváth Gyöngyi

2.helyezés

 

Benedek Zselyke

Magyar Iskola Sydney

Péterffy Réka, Turi Beatrix

3.helyezés

Kiss Ella Tamara

Brisbaine-i Magyar Iskola

Fekete Ilona, Kovács Tímea

 

II. kategória: Kisiskolás korcsoport

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő tanár

Különdíj

Kiss Nina Boróka

Brisbaine-i Magyar Iskola

Fekete Ilona, Kovács Tímea

Különdíj

Cser Angelika Jázmin

Perth-i Nebuló Magyar Iskola

Farkas Ágnes

1.helyezés

Sammut Elek

Magyar Iskola Sydney tanulója

Peredi-Blaskó Csilla, Budai Nóra

2.helyezés

Szabó Zoe

Magyar Iskola Sydney

Peredi-Blaskó Csilla, Budai Nóra

3.helyezés

Kiss Nina, Penman Samu, Gulyás Gréti, Hegedűs Benjámin, Galambos Alex, Horváth Alex, Frank Hannah

Brisbaine-i Magyar Iskola

Fekete Ilona, Kovács Tímea

 

III. kategória: általános iskolások, 3-4. osztályosok

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő tanár

Különdíj

Budai Toma

Magyar Iskola Sydney

Peredi-Blaskó Csilla, Budai Nóra

1.helyezés

Cusack Ella

Bocskai Hungarian School

 

2.helyezés

Gibbs Vivien

Magyar Iskola Sydney

Peredi-Blaskó Csilla, Budai Nóra

3.helyezés

Charlet Stambolziovska

Magyar Iskola Sydney

Peredi-Blaskó Csilla, Budai Nóra

 

IV. kategória: általános iskola 5-6. osztályosok

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő tanár

Különdíj

German Júlia

Magyar Iskola Sydney

Harasta Emőke

Különdíj

Otel Lara

Magyar Iskola Sydney

Harasta Emőke

1.helyezés

Boros Lulu

Gold Coast-i Szivárvány Magyar Iskola

Tózsa Mikolt, Horváth Gyöngyi

2.helyezés

Gibbs Sophie

Magyar Iskola Sydney

Harasta Emőke

3.helyezés

Hennessy Emma, Boyd Ariana

Magyar Iskola Sydney

Harasta Emőke

 

A pályázat VII. kategóriájában, tehát az egyetemista korcsoportban, a zsűri egy díjat osztott ki. I. díjban részesült Harasta Dániel, a University of Technology hallgatója. Beküldő szervezet, a Sydney-i Magyar Cserkészet.

A díjnyertes pályázók munkájuk elismeréseként Dr. Mikola István nagykövettől és Fráter Olivér konzultól okleveleket és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által felajánlott könyvjutalmakat vehettek át.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak és felkészítőiknek!