Magyar rövidfilmek estéje Los Angeles-ben

A filmfővárosban élő rendezők mutatták be filmjeiket

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe
2018. május 4-én az Egyesült Magyar Házban gyűltek össze a filmkedvelők.
LeányálomMindenkiBeszélgetés a rendezőkkelKözönség

Az est során három rövidfilmet tekinthettek meg az érdeklődők. Ebből két kisfilm rendezője jelen is volt az eseményen, így lehetőség nyílt a vetítés után egy jó hangulatú beszélgetésre is. Ebben segített Anna Reeves, aki maga is a filmiparban tevékenykedik, több évtizedes tapasztalatával már számtalan interjút készített.

Az első rövidfilm a Los Angelesben élő magyar rendező, Kishonthy Edina alkotása, a Leányálom (In a Dream), mely számos nemzetközi díjat tudhat magáénak. Főszereplője Kate, aki kétségbeesetten keresi azt a titokzatos férfit, aki álmaiban rendre megjelenik. Az út során borzalmasabbnál borzalmasabb randevúk és csalódások követik egymást, de a meglepő befejezés azt üzeni, hogy soha ne adjuk fel álmainkat.

A második rövidfilm címe 4D Segítség (4D Help), rendezője a szintén Los Angelesben élő Szántó Gyöngyi. A filmet a UCLAex Filmfesztiválon jelölték a Legjobb film, a Legjobb rendező és a Legművészibb alkotás kategóriákban. A főszereplők, Hope és Ned a házasság és a szülőség tipikus kihívásaival küzdenek. A látszólag ismerős élethelyzet a film végére váratlan fordulatot vesz.

A harmadik rövidfilm, A Mindenki (Sing) Deák Kristóf rendezésében 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. A rendező a tavalyi díjátadást követően már vendége volt az Egyesült Magyar Háznak, ekkor lehetett vele beszélgetni frissen szerzett élményeiről.

Remény van arra, hogy lesz még lehetőség minél több magyar filmet bemutatni. Deák Kristóf sikere pedig természetesen inspirációt jelent minden magyar filmkészítőnek Hollywoodban.