Magyar népzenétől voltak hangosak Stuttgart utcái

V. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál

/ Janák Réka /
janak.reka képe
2022. október 28-29-én került megrendezésre az V. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál, melyet a Fokos Zenekar koncertje nyitott meg. Másnap az egész napos program keretein belül minden korosztály találhatott magának érdekes elfoglaltságot. A gálaműsoron hat különböző városból érkező táncegyüttes mutatta be produkcióját, amelyet össznépi táncház követett.
Szombati táncházA Fokos Zenekar koncertjePénteki táncházTáncos foglalkozás gyermekeknek

2022. októberében immáron ötödik alkalommal Stuttgartban került megrendezésre a Németországban méltán híres Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál, melyet a Kemény József által vezetett Csöbörcsök Táncegyüttes szervezett. A fesztivál 2016 óta ad teret a Németországban és környékén működő magyar néptáncegyüttesek bemutatkozásának. Az elmúlt évek gálaműsorain felléptek nemcsak Németországból, de Svájcból, Angliából, Hollandiából és Franciaországból érkező együttesek is.

Az idei fesztivált a Fokos Zenekar koncertje nyitotta meg, akik idén sokadik alkalommal fogadták el az együttes meghívását. Tagjait a már sokéves ismeretségnek köszönhetően, baráti szálak fűzik a stuttgarti magyar közösséghez. A koncertet követően Petyarek Réka és Gazsó Tibor tanított moldvai és sárközi táncokat, majd kötetlen mulatsággal zárult az este.

A következő napon színes programsorozat várta az érdeklődőket a Vaihingen központjában található közösségi házban. Az épület földszintje volt a gyermekeknek szóló kézműves foglalkozások színtere, ahol Vass Mária-Magdolna segítségével készíthettek rongybabát és fajátékokat, majd a gyermektáncházban ismerkedhettek meg az énekes-táncos népi játékokkal. Az első emeleten a kirakodóvásárban lehetett szebbnél szebb portékákat vásárolni, próbaszoknyáktól a népviseleteken át egészen a szebbnél-szebb ékszerekig mindent megtalálhattak az érdeklődők. A fellépő együttesek is ezen a szinten kaptak lehetőséget az öltözésre és felkészülésre. A második emeleten a fő programok kaptak helyet, azaz a gálaműsor, a tánctanítások, a büfé és a táncház. A fiatalabb korosztálynak szóló programok után Kecskés Gergő és Kecskés-Bába Hajnalka, a Kőrösi Csoma Sándor Program berlini ösztöndíjasai tartottak egy kis ízelítő tánctanítást jobbágytelki táncanyagból.

A fesztivál fővédnöke, dr. Izsák András stuttgarti főkonzul beszéde nyitotta meg a 18 órakor kezdődő gálaműsort, a továbbiakban a főszervező, Kemény József, a Budapestről érkező nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Szilágyi Péter és Gémes Pál evangélikus lelkész is köszöntötte a jelenlévőket. Az idei fellépők között köszönthettük a Zürichből érkező Óperenciás Táncegyüttest, a berlini Fonó Táncegyüttest, a két műsorszámmal érkező müncheni Regős Magyar Táncegyüttest, a szintén Münchenben működő Kvintesszenc csoportot, a genfi Pannónia Néptáncegyüttest, a heidelbergi Áfonyahegy Táncegyüttest és természetesen a házigazda, a Csöbörcsök Táncegyüttes is hozzájárult produkciójával a színvonalas műsorhoz.

A bemutató után a Fokos Zenekar adott koncertet néhány táncos és énekes betéttel tűzdelve, amelyben közreműködtek a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai Kecskés Gergő és Kecskés-Bába Hajnalka, a zenekar tánctanárai Petyarek Réka és Gazsó Tibor, valamint az ének betétben Türei László, Pathy Otto és Kemény József. A zenés előadást egy nagyon jó hangulatú mulatság követte, ezzel párhuzamosan a stuttgarti Törekvő Táncegyüttes tagjainak segítségével működtetett Gondűző Büfé biztosította az enni és innivalót a résztvevők számára.

Az idei fesztivál nagy örömünkre rengeteg érdeklődőt vonzott a közösségi házba. Összesen körülbelül 300 látogató vett részt a programokon és a színpadon közel 100 táncos lépett fel. Mindkét nap fantasztikus hangulatban telt, de nem csak a magas színvonalú produkcióknak és programoknak köszönhetően. A Csöbörcsök Táncegyüttes tagjainak jóvoltából a fesztivál évről-évre lehetőséget teremt a kapcsolódásra, közös mulatozásra a külföldön élő magyar közösségek számára. Ezen az eseményen egyszerre, egy helyen összpontosult a barátság, a szeretet és összetartás, a kultúra iránti érdeklődés, elhivatottság és elköteleződés, ami mindenki számára példaértékű lehet.