Magyar mise Szicíliában

/ Dóra Fruzsina /
dora.fruzsina képe
2019 május 12-én Szicília nyugati csücskében, a Trapanihoz közel eső Custonaciban celebrálták az idei második szicíliai magyar misét közel 40 fő részvételével.
Magyar mise CustonacibanMagyar mise Custonacibancsoportképebéd a magyar találkozón

Szicília keleti és nyugati oldalán is évente kétszer tart magyar nyelvű misét Németh László atya, pápai prelátus, pápai káplán, olaszországi magyar főlelkész. Ez alkalommal a helyszín kiválasztásában az játszott döntő szerepet, hogy Custonaciban működik egy olyan étterem (agroturizmus), amelyet egy magyar-olasz házaspár üzemeltet. Sokan nosztalgiával emlegették a majd tíz évvel ezelőtti magyar találkozót, amelyet szintén ezen a helyen rendeztek. A mostani találkozó megszervezésében Boldizsár Andrea tiszteletbeli konzul vállalt jelentős szerepet.

A mise délelőtt 11.30-kor kezdődött. Custonaci temploma fogadta be ezúttal a magyar közösséget. Németh László atya ismét kiemelte Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának fontosságát, és Mindszenty bíboros boldoggá avatásának reményét. A misén a magyar nyelvű szent lecke felolvasását Hajdu Márta, a firenzei KCSP ösztöndíjas vállalta, aki második alkalommal látogatott el a nyugat-szicíliai magyar misére.

A mise után a Custonacihoz tartozó Purgatorio nevű városrészben került sor az ünnepi ebédre, amely szicíliai szokáshoz híven késő délutánig tartott. A kiváló ételek mellett a hangulatot a magyar zene is emelte, különösen az egyik olasz férj előadásában felcsendülő slágerek arattak nagy sikert.