Magyar mise Palermóban

/ Dóra Fruzsina /
dora.fruzsina képe
Németh László atya, olaszországi magyar főlelkész celebrált kétnyelvű (magyar-olasz) misét Palermóban 2018. november 11-én. A misét követően a helyi magyar közösség ünnepi ebéd mellett tárgyalta meg a Magyar Iskola megalapításának fontosságát, és a közösség jövőbeni programjait.
A palermói magyar misét Németh László atya celebráltaDóra Fruzsina KCSP ösztöndíjas a program küldetéséről beszélCsoportkép a gyerekekrőlA közösség tagjai által készített ebédet élénk beszélgetés kíséterében fogyasztották el

A Szaléziak temploma adott otthont november 11-én vasárnap Palermóban a magyar misének, amelyet Németh László atya, pápai prelátus, pápai káplán, olaszországi magyar főlelkész celebrált magyar és olasz nyelven. A kétnyelvűség a közösség összetétele miatt indokolt, hiszen a szicíliai magyar közösséget a magyar feleség, olasz férj, olasz nyelvi környezetben nevelkedő gyermek modell jellemzi. A prédikáció keretében Németh László atya Szent István királyt állította példaképként a mai keresztény hívők elé, aki sziklára építette házát. A szentlecke felolvasója Boldizsár Andrea, palermói magyar tiszteletbeli konzulasszony volt, aki egyébként az esemény főszervezője. A mise ünnepi hangulatát emelte Kátai Natália Palermóban élő szoprán énekes Ave Maria éneke. Németh László atya bemutatta a közösségnek a szicíliai KCSP ösztöndíjast, aki néhány szóban elmondta a program küldetését és a tervezett programokat. A szentmise végén a magyar közösség tagjai együtt énekelték el a nemzeti Himnuszt.  

A mise végeztével csoportkép készült, illetve a közösség tagjai ajándékokkal köszönték meg a misét Németh László atyának és a szervezést Boldizsár Andreának és Koller Anikónak.

Ezek után kezdetét vette a közös ebéd, amihez mindenki saját készítésű magyaros (vagy olaszos) ételekkel járult hozzá. A kötetlen beszélgetés kiváló alkalmat adott arra, hogy az egyébként egymást kevéssé ismerő, egymással ritkán találkozó szicíliai magyarok megismerhessék egymást. A tervezett Magyar Iskola ötlete lelkes fogadtatásra talált, és a magyar anyukák számos kulturális programötlettel és javaslattal keresték meg a szicíliai KCSP ösztöndíjast.