A magyar kultúra napja Sydney-ben

2019. január 19.

/ Németh Virág /
nemeth.virag képe
A magyar kultúra napját idén januárban is megünnepelte a magyar közösség Sydney-ben.
A Sydney Opera House csellistája: Mikes-Liu EszterÁprily  Lajos: Március - Előadja: Varga Adalbert KCsP ösztöndíjasVivaldi: Négy évszak/részlet - Előadja: Németh Virág KCsP ösztöndíjasDsida Jenő: Kívánságom

A január Sydney-ben a nyár, a kikapcsolódás és az iskolai szünet hónapja, de természetesen a magyar hagyományok, ünnepek, illetve a programok nem kerültek feledésbe. A pihenés és a heti rendszerességű programok mellett – mint például: bibliaóra a Szent Erzsébet Idős Gondozó Otthonban – magyar hagyományaink s kultúránk megőrzésére is jutott alkalom.

Január 19-én ünnepi műsort tartottak a Sydney-i magyarok, melyre a Sydney Magyar Református Egyház vasárnapi Istentiszteletével egybekötve került sor. A magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából megrendezett előadáson a Sydney Magyar Cserkészet és a református gyülekezet valamennyi tagja, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai – Varga Adalbert és Németh Virág –, valamint a Magyar Iskola Sydney egy-egy diákja lépett fel. A jeles eseményen magyar költők verseit, népzenét és klasszikus hangszeres műveket hallgathatott meg az ünneplő közösség. A műsorszámok végén a Himnusszal – melyet költeményként Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezett be, s amelyet később Erkel Ferenc zenésített meg, s így lett Magyarország himnusza – zárult a magyar kultúra napi ünnepség.

A rendezvény után egy kis szeretetvendégség fogadta a fellépőket, s természetesen a közönség és a gyülekezet tagjait. Az összejövetel jó hangulatához nemcsak a finom sütemények és pogácsák, hanem a feledhetetlen és értékes  műsor is hozzájárult.

„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)