Magyar Klub Közgyűlés, Chicago

/ Rácz Eszter Anna /
racz.eszter.anna képe
2019. április 28.-án ismét megtartotta éves tisztújító közgyűlését a Chicagoi Magyar Klub. Az eseménynek az Arlington Heights-i Toscana étterem adott otthont, ahol 43-an jelentek meg. Az idei közgyűlés egyben tisztújító gyűlés is volt, hiszen két évente új vezetőséget választ az egyesület.
Pénzügyi beszámolóSzavazás eredményének kihirdetéseStétz Andrea új Klub elnök Számláló bizottság

Demeter András elnök nyitotta meg a gyűlést és fogadta az egybegyűlteket. A megnyitó után az éves beszámolók hangzottak el, majd ezek elfogadása után tisztújításra került sor. Titkos szavazással az elnök személyéről és a vezetőség tagjairól döntött a közgyűlés. Az elnöki pozícióra Demeter András mellett Stétz Andrea vezetőségi tag jelentkezett. 41 szavazat érkezett be. Ebből 5 online és 1 érvénytelen szavazat volt. A klub 4 éve vezette be az online szavazati lehetőséget is. A szavazatok leadását követően a számláló bizottság által összegzett eredmények alapján Stétz Andrea nyerte el az elnöki kinevezést, aki harmadik generációs egyesületi tag és betöltötte már a klub mindegyik alelnöki pozícióját, valamint titkár is volt már korábban. Az elnökjelöltek közötti előzetesen megállapodás alapján (aki nem nyeri el az elnöki posztot, az az alelnöki pozíciót töltheti be) Demeter András fogadta el az alelnöki tisztséget.

Az új elnökasszony beszédében méltatta az előző időszakban elért eredményeket és megköszönte Demeter András eddigi munkáját, akinek elnöki periódusa alatt sok újítást vezettek be a klub életébe. 2015-ben Krémer Sándor egykori klub elnök halála után egyedül ő jelentkezett az elnöki posztra, így válva a klub vezetőjévé a következő 2 évre, ezt követően 2017-ben újra megválasztották. A klubon kívül a Magyar Kultúrtanács vezetését is magára vállalta, melynek ezután is elnöke marad.

Az elmúlt négy év újításainak egyike az éves Gála Bál helyszínének megváltoztatása, az új helyszín a mai napig otthont ad a rendezvénynek. Új kezdeményezés volt a sport eseményekkel egybekötött Magyar napok megrendezése is. Az elmúlt 4 évben megújult a klub honlapja, új fizetési módszerek vezettek be. A klub részt vett több fesztiválon, ahol új tagokat és támogatókat szerezhettek. Demeter András ideje alatt megjelentették a Krónika könyvet is, ami ismerteti a Magyar Klub korábbi éveinek eredményeit. Andrásnak köszönhető a chicagói Magyar Főkonzulátussal kötött szoros együttműködés is, mely összefogással egyre többet tudnak nyújtani a közösségnek. 

Elnökasszony a jövővel kapcsolatosan megfogalmazta: célja az egyesületi tagok aktivizálása, hogy közös erővel a chicagói magyarság érdekében még sikeresebben fejtsék ki tevékenységüket.