Magyar képzőművészek kiállítása nyílt Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
A közel 20 éve működő HuVAC (Hungarian Visual Artists of Canada) művészeti csoport már évek óta szervez kiállítást Magyarország torontói főkonzulátusának épületében. Az október 18-án tartott megnyitón nemcsak a műalkotások voltak a fókuszban, a szervezők megemlékeztek az 1956-os forradalomról.
Nagy sikere volt a kiállításnakA kiállításmegnyitóZádori István és Keszei Attila művészek, háttérben a kerámia Juharlevél installációHorthy Nándor festőművész

Művészek és műkedvelők töltötték meg a főkonzulátus épületét Torontóban. A kanadai-magyar művészek kiállításai mindig jó hangulatban telnek, itt ugyanis lehetősége van a közönségnek találkozni az alkotókkal és beszélgetni velük művészetről, inspirációkról. Az sem meglepő fordulat, hogy egy-egy kép lekerül a falról, hiszen a műtárgyvásárlás is szerves részét képezi ezen találkozóknak. A tárlat különlegessége továbbá, hogy az alkotások egy éven át díszítik a konzulátus falait. A megnyitón Schultz Gábor, a HuVAC elnöke elmondta: régóta együttműködnek már a konzulátussal, így próbálják színesebbé varázsolni az irodát. "Most októberben őszi témákat jelöltünk ki a kiállításon, de találunk alkotásokat az '56-os megemlékezéshez kapcsolódóan is" - emelte ki az elnök.

A konzulátus nevében Palkovits Valér főkonzul üdvözölte a látogatókat és kiemelte, hogy a HuVAC csoportot a közös örökség, a kreativitás és a művészet szeretete köti össze, hidat képezve emberek, generációk és nemzetiségek között. 

Az eseményen 13 HuVAC művész alkotását lehet megcsodálni. Nemcsak a festészet szerelmesei, a fotográfia és kerámia kedvelői is találhattak szívükhöz közel álló munkákat. Horthy Nándor, az egyesület egyik alapítója így összegezte a kiállítást: "Felemelő érzés az a tény, hogy a konzulátuson állíthatunk ki. Két csendéletet hoztam, ez a műfaj, ezek a tradícionálisan realista stílusban készült képek a kedvenceim." Zádori Istvánt a kanadai ősz ihlette meg, 150 darab juharlevél formájú kerámiából készített installációt, utalva ezzel Kanada fennállásának 150. évfordulójára. A művész beavatott minket az alkotás rejtelmeibe is: a levelek ugyan két nap alatt formailag elkészülnek, de utána még szárítani, égetni és mázolni is szükséges. Az installáció létrejötte tehát hosszú folyamat.

A Torontóban járó művészetkedvelőknek nem lesz nehéz magyar alkotók munkáira találni a következő hónapokban. Még októberben megnyílik a HuVAC második őszi kiállítása a Szent Erzsébet Galériában, novemberben pedig a város művésznegyedében, az Art Square Galleryben lesznek láthatóak a kanadai magyar művészek munkái. 

A kiállítók névsora: Baranyai Anika, Bell Éva, Cserháti Péter, Horthy Nándor, Keszei Attila, Kralovanszky Balázs, Kushner Leon, Lowy Kati, Sarkany H. Maria, Schultz Gábor, Siklos Kati, Horthy Turkewitsch Éva, Zádori István. 

(A fotókat Kralovanszky Balázs készítette)