Magyar hősökre emlékeztek Zlatá Korunában

A II. világháborúban elsett magyar honvédek tiszteletére rendeztek emléknapot a dél-csehországi településen

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
Közel két évtizede hagyomány, hogy a helyi önkormányzat, Magyarország Nagykövetsége Prága, valamint a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége karöltve szerveznek emléknapot Zlatá Korunában.

 

1945 áprilisában egy magyar csapatot vezényeltek a dél-csehországi településre, amely akkoriban a Rájov nevet viselte. A Magyar Királyi Honvédség 43 fős csapatát az akkor hatalmon lévő nyilasok vezényelték nyugat felé. A magyar katonák kapcsolatba kerültek a cseh felkelőkkel, akiket fegyverekkel támogattak és együttműködtek velük a németek elleni harcokban.

A település védelmezésekor öt magyar katona hunyt el tűzharcban. A hősi halottakat a település temetőjében helyezték örök nyugalomra. Az idei ünnepi megemlékezésen  a magyar és a cseh himnusz is elhangzott a helyi kórus előadásában. A koszorúzást követően a prágai Liszt Intézet szervezésében koncertet tartottak a Zlatá Koruna-i kolostor hangversenytermében.

Előadók: Rousová Zsófia (ének) és Vojtech Racek (zongora) Kodály Zoltán szerzeményeit adták elő, Karát Eszter (ének) és Fekete Krisztián (cimbalom) modern népdalfeldolgozásokkal szerepeltek.