Magyar festőművész az Isztambuli Biennálén

Az Isztambuli Magyar Intézet tárlata Baranyai Levente munkáiból

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
Sokoldalú az Isztambuli Magyar Intézet tevékenységi köre ebben a 18 milliós világvárosban. Épp ezért minden projekt, program, esemény súlyozottan jeleníti meg a magyar kultúrát. 2019 szeptemberében egy rangos kortárs képzőművészeti eseményen szerepelhetett a magyar festőművészet az intézet jóvoltából Baranyai Levente képeivel.
Fodor Gábor üdvözlő szavai a kiállításmegnyitónBaranyai Levente festőművész kiállítása IsztambulbanBaranyai Levente kiállításmegnyitójánBaranyai Levente tárlata Isztambulban

2019 szeptember 12-én megnyílt Baranyai Levente festőművész tárlata az Isztambuli Magyar Intézet kiállítótermében. A művész munkái a város immár 16. alkalommal megrendezett képzőművészeti fórumának részeként jelenhettek meg. A 16. Isztambuli Biennálé az európai és ázsiai kortárs művészet egy olyan rendkívül tartalmas programsorozata, melyben a magyar képzőművészet sikerként könyvelheti el megérdemelt jelenlétét. A Nicolas Bourriaud kurátor által megjelölt téma a modernkor „vívmánya”, ’ A hetedik kontinens’. Erre a címre és üzenetére reagál minden művész a tárlatsorozaton. A kiállítások a város több helyszínén megtekinthetők ez év szeptember 14. és november 10. között. A biennálé hivatalos társ-, illetve kísérő programjainak egyike az Isztambuli Magyar Intézet képzőművészeti kiállítása. Méltó helyen, térben tekinthetők meg Baranyai Levente képei, képüzenetei. A „Föld portréja”, illetve témaciklusonként több kép/portré is – ahogy Kurdy-Fehér János írja – erős, felkavaró érzéseket kelt a szemlélőben. Feloldás rejlik az emberiség hatalmas romboló erejét megjelenítő, ám cizellált, kifejezetten szép, fotószerű, monumentális ábrázolásmódjában. Kiválóan reflektál az emberiség „környezetalakító” képességére, tökéletesen illeszkedve így a biennálé tematikájához. Az Isztambuli Magyar Intézet munkatársainak közel egy esztendős tervező-szervező munkája érlelte a kiállítást. Szőllőssy Balázs, az intézet kulturális titkára kiemelte, hogy a magyar művész Isztambuli Biennálén való jelenléte nagy magtiszteltetés és öröm mind az intézet, mind a kortárs magyar képzőművészet számára. A megnyitón Fodor Gábor intézetigazgató rövid bevezetője után Gürçim Yılmaz méltatta Baranyai Levente munkáját, alkotói tevékenységét. Az esemény sajtóvisszhangja is igen pozitív, és a még nyitva tartó kiállítás nagy érdeklődésre tart számot.