A lyukas zászló története - Newportban

Megemlékezés október 23-ra a newporti hétvégi iskola tanulóival

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
Október 23-án, a newporti Hétvégi Iskola tanulóival tartottunk megmlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából.
Az 1956 eseményeket ábrázoló képek a gyermekek tolmácsolásábanMeghitten gyújtottuk meg a mécsesket 1956 emlékéreMinden gyermek elkészítette a lyukas zászlót

Ezen a napon mindenki ünneplőbe öltözve érkezett az iskolába. A kis diákok leültek helyükre, és kiváncsian figyelték, mi fog történni a mai napon.Szilvi néni egy emlékdobozt varázsolt elő és elkezdett egy történetet mesélni. Mindenki nagyon figyelt, és sokan jelentkeztek, hiszen ők már beszélgettek szüleikkel erről az időszakról, de voltak olyanok is, akik most először hallottak az 56-os eseményekről. Nagy volt az izgalom, mit rejthet az emlékdoboz? Kinyílt és képekkel volt telis tele. Minden gyermek óvatosan válogatott közülük majd amikor rá került a sor, mesélt a képekről. Mit láttak elsőre, nekik mit jelentett, mit ábrázolt az a kép, amit felmutattak? Szilvi néni tovább szőtte a történetet. Mi is történt 1956-ban? Az információk szépen lassan hangzottak el, és a gyermekek arca elárulta nekünk, hogy mélyen érintette őket minden elhangzott szó.

Ezután nagyon büszkén készítették el a forradalom szimbólumát, a lyukas zászlót, miközben szüntelenül hangzott el megannyi kérdés.

Végül ünnepélyes mécsesgyújtással emlékeztünk mindazokra, akik harcoltak értünk, s míg szólt a dal, csendben szemünket lehunyva köszönetet mondtunk nekik.

Nagyon szép és meghit napunk volt távol otthonunktól, örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek.