A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki magyarul tanul

A hétvégi iskola mellett hétközben is elindultak a magyarórák

/ Soós-Nagy Adél /
soos.nagy.adel képe
Cikkemben az online tér nyújtotta lehetőségeket szeretném bemutatni, amelyek átformálták a Brisbane-i Magyar Iskola mindennapjait.

Rendkívüli módon megnőtt az érdeklődés az ausztráliai Brisbane-i Magyar Iskolában április-május folyamán a magyar nyelvi tanfolyamok iránt. Az iskola sorra fogadja a jelentkezéseket, hogy a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőknek megfelelő képzést biztosítson.

Az iskola igazgatója Kovács Tímea, a képzéseket én vezetem, együttműködve az iskola tanáraival. Először minden gyermek egy egyéni 30 perces felmérésben vesz részt, ahol megismerjük a diák kompetenciáit és ennek alapján javaslunk egy csoportot.

Összesen négy gyermekcsoportunk van, a hét folyamán minden csoportnak heti egyszer van 60 perces online órája délutánonként: magyar mint idegen nyelvi csoport, kiscsoport, középső csoport és nagycsoport. A magyar mint idegen nyelvi csoportban vegyes korosztályban, 6 éves kortól 13 éves korig tanulják a gyerekek a magyart. A kiscsoportban az 5-6 éves korúak írni-olvasni tanulnak. A középsőben (7-9 év) és a nagycsoportban (9-13 év) nagy hangsúlyt helyezünk az írás- és olvasásgyakorlásra, valamint a négy alapkészség széles körű fejlesztésére magyar dalokon, meséken és verseken keresztül.

Ezenkívül péntek esténként vegyes házasságokban élő ausztrálok is tanulják a magyar nyelvet idegen nyelvként, jelenleg szintén online. Érdekesség, hogy távolabbi városokból is becsatlakoztak a tanfolyamra. Az pedig, ha mindkét szülő használja otthon a magyar nyelvet és a magyar nyelvi érintkezések száma megnő a családon belül, komoly nyelvi-, és családösszetartó erőt képvisel.

Minden második szombaton kerül sor a hétvégi iskolára a négy gyermekcsoport számára, ahol tematikus nap keretében, játékos formában tesznek szert új ismeretekre a diákok. Ebben a félévben a szülőket is bevontuk: a foglalkozások, hivatások csínját-bínját járjuk körül, magyarországi vonatkozással. A járványügyi helyzetre való tekintettel most még online találkozunk, de reméljük, a következő negyedévben személyesen tudunk részt venni a hétvégi iskola foglalkozásain.

.

Soós-Nagy Adél