A kulturális sokszínűség éjszakája Dublinban

/ Tóth Tamara /
toth.tamara képe
Dublinban szeptember 16-án éjjel megnyílt minden galéria, múzeum, kiállítótér kapuja, várva a kulturális programok iránt érdeklődő közönséget, ugyanis ekkor rendezték meg a Kultúrák Éjszakája elnevezésű nyilvános programsorozatot, melybe a Magyar Kulturális Napok szervezői csapata is bekapcsolódott.
culturenight2culturenight1culturenight3culturenight4

Szeptember tizenhatodika a művészetek, kultúrák ünnepléséről szólt szerte Írországban. A Kultúrák Éjszakája elnevezésű nyilvános esemény minden év szeptemberében kerül megrendezésre, mely megmozdulás célja, hogy megismertesse az emberekkel a városukban, településükön aktív kulturális tevékenységet folytató közösségeket, intézményeket. A rendezvénysorozat teljesen ingyenes, megkönnyítve a hozzáférést, belátást ezeknek az intézményeknek munkájába, működésükbe, egyúttal emlékezteti, ösztönzi az embereket a lokális kulturális erőforrások használatára és támogatására.

A Dublinban működő Magyar Kulturális Napok szervezet profilját tekintve egyedülálló a városban: a magyar kultúra képviseletében rendezvényeket, szórakozási és kapcsolattartási lehetőséget kínálnak az Írországban élő magyaroknak és az ír közönségnek egyaránt, párbeszédet teremtenek az ír-magyar közösségek között, segítik és népszerűsítik a dublini kötődésű magyar művészek és vállalkozók munkáját. Tekintettel az előbbiekben felsoroltakra, a Kultúrák Éjszakája tökéletes alkalom és tér arra, hogy a rendezvénysorozat magyar állomásaként mindezen tevékenységi körüket bemutatva jelen legyenek a főváros kulturális megmozdulásaiban.

A rendezvény szervezésébe magam is bekapcsolódhattam, mely szeptember 16-án délután 5 órakor kezdődött a belváros legforgalmasabb kerületében, a Temple Barban elhelyezkedő Filmbase-ben, és egészen este 11-ig tartott. A látogatók a következő programokban vehettek részt: művészeti kiállítás, nemzetközi táncház, ételkóstoló.

  • kiállítás: „Best of Hungarian Culture Days Exhibition” címmel megrendezett kiállításunkban olyan tehetséges művészek képeinek bemutatására került sor, kiknek képei már szerepeltek az elmúlt öt év Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozatának valamelyikén, ám nagy sikerüknek köszönhetően újból kiállításra kerültek.
  • ételkóstoló: az est természetesen nem múlhatott el ételkóstoló nélkül sem, a házikolbász- és szalámikóstolót a mezőberényi kötődésű Imi’s Smokehouse szolgáltatta, és emellett ha nem is hamuban sült, de régi magyar recept szerint készített pogácsát és Túró Rudit is kóstolhattak a látogatók.
  • nemzetközi táncház: a program teljes ideje alatt dübörgött a táncterem, a moldvai gyerektáncház után palócos tánctanítás következett a felnőtteknek, majd pedig szlovák, bolgár és lengyel népi táncok és dallamok előadására, táncoktatására is sor került.

Csodálatos volt látni a táncteremben hömpölygő színes tömeget, a népviseletben oktató táncosok, zenészek, keveredve a látogatókkal – gyerekekkel-felnőttekkel egyaránt –, akik mosolyogva, kíváncsi tekintettel várták a következő dallamot, tánclépést. Úgy vélem, egy kultúra megismerése a közvetlen tapasztalat – tánc, dallamok, ízek, beszélgetések, emberi kapcsolatok – útján lehet mélyreható, élményszerű és tartós ismeretszerzés. A Kultúrák Éjszakája magyar állomásán résztvevők közös emlékben osztozhatnak: együtt táncoltak, énekeltek, csodálták művészeink képeit úgy, hogy közben közelebb kerültek kultúránkhoz. 

Fotó: Szűcs Katalin