Koppenhága, ahogyan még nem láttad

Rendhagyó városnézés a Dán-Magyar Egyesület szervezésében

/ Bálint Erzsébet /
balint.erzsebet képe
Közel harminc magyar vett részt különböző településekről a Dán-Magyar Egyesület által szervezett rendhagyó koppenhágai városnézésen november 3-án, melynek célja a dán főváros helyi szemszögből való ismertetése volt, számtalan érdekességgel fűszerezve.
városházabemutatórésztvevőkkisütött a nap

Tudtad, hogy mi a jelentősége annak, hány lábon áll a dán hősök lovairól mintázott szobor? Absolon püspök például harcban halt meg, ezért áll két lábon a lova, míg a békésen elhunyt hírességekről mintázott szobrok esetében mindig három vagy négy lábon tartja a ló magát. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg november 3-án Daniel F. Abricius vezetésével Koppenhágáról, Dániáról és a dán kultúráról, mindezt magyar nyelven.

A szervezés izgalma az időpont kitűzésével és meghirdetéssel nem ért véget természetesen, hiszen köztudott, hogy Dániában rendkívül esős és többnyire kiszámíthatatlan az időjárás, emiatt is külön merészség szabadtéri rendezvényben gondolkodni. Itt persze nem ijednek meg az emberek egy kis esőtől, az előzetes regisztrációt követően visszaigazolt harminc résztvevő közül csupán egytől kaptunk üzenetet arra vonatkozóan, hogy amilyennek kinézett a szombati időjárás, megértem – ha esni fog, másnap vajon meg lesz-e tartva a program? Persze, mint Dániában élő magyarok, már mi is megszoktuk az időjárást: az esőkabát, vízálló cipő és a réteges öltözet alap, s minden esetre van egy igazán leleményes megoldás, zsebből.

Így érkeztünk el az esemény napjához, a kommunikáció által (hírlevél, közösségi média, körüzenet) folyton megbizonyosodva afelől, hogy jelentkezőink listája nem kopik el vagy töredezik meg valami véletlen folytán a kinti hidegben... Néhány felelősségteljes „még metrón vagyok”, „nehezen kaptunk parkolót, de érkezünk” és „később érkezik a vonatom” helyzetjelentést követően, nagyjából hang után menve, összeállt végül a csapat a tervezett találkozási pont, azaz a városháza bejáratánál.

Négy órát töltöttünk együtt sétálva, két látnivaló között az itteni élet dolgairól beszélgetve és ami a legfontosabb, Daniel rendkívül tartalmas, anekdotákkal teli városvezetését élvezve. Csillogó szemek, nyitva felejtett ajkú mosolyok, érdeklődő hozzászólások és kérdések tarkították az élményt, melyben közel harminc magyar, minden korosztályból, együtt „zarándokolt” 8-10 kilométert Koppenhága varázslatos utcáin és terein.

A túra utolsó félórájában pedig még a nap is kibújt a felhők közül.

Felemelő érzés volt KCSP ösztöndíjasként látni, hogy a vonatos tömegközlekedéssel 300 km-re fekvő Aarhusból, de Koldingból, Hillerodből és a svédországi Malmőből is eljöttek az érdeklődők, több esetben magukkal hozva a látogatóban náluk járó anyaországi barátaikat is. Mindez erőt ad, egyben pozitív visszaigazolás az egyesület számára is a tény, hogy programunkat követően újabb tíz fővel bővült a Dán-Magyar Egyesület tagsága. S az sem titok, hogy már egy újabb, hasonló program szervezését fontolgatjuk.