Konzuli napok és nyitó táncház Lyonban

/ Medvegy Andrea /
medvegy.andrea képe
A konzuli napok szeptember 9-11. között zajlott, pénteken a hivatalos megnyitón vehettek részt a konzulátusok és egyesületek képviselői, szombaton és vasárnap mindenki számára nyitott volt a rendezvény. Rengeteg látogató fordult meg a pavilonok között, több magyar kötődésű francia is, akik esetleg nincsenek az egyesülettel és Magyarországgal szorosabb kapcsolatban, de olyanok is akik a közeljövőben fognak hazánkba utazni. Érdeklődve fedezték fel a híres magyar személyiségek képeiből, szőttesekből és egyéb kézműves tárgyakból álló kiállítást.
konzuli napok1konzuli napok2konzuli napok3nyito tanchaz

A rendezvényen Magyarországot a Rhone-Alpok-i Francia-Magyar Baráti Egyesület mutatta be. Lyonban nincs magyar konzulátus, de az egyesület vezetősége fontosnak tartotta, hogy ezt a feladatot ellássák, és ne hagyják ki a kínálkozó alkalmat. Nagy és megtisztelő, hiánypótló szerep ez. Az egyesület céljai közt szerepel, hogy a lyoni és környékbeli magyarokat összefogja, nekik találkozási, kapcsolattartási és szórakozási lehetőséget biztosítson magyar identitásuk megőrzése érdekében. Ugyanakkor sok francia érdeklődik a magyar hagyományok és a nyelv iránt, nekik is szólnak különböző programok, hogy jobban megismerhessék országunk szellemi kincseit.

Hogy nagyobb figyelmet keltsen az egyesület, meghívta a Debreceni Népi Együttes néhány táncosát, kiegészítve Medvegy Andrea lyoni- és Rengei Boglárka genfi ösztöndíjasokkal, valamint a szintén debreceni Kamilla Bandát, akik a népzenét szolgáltatták a tánchoz. Improvizatív jellegű bemutatóik sok látogatót odavonzottak, de színpadon, szerkesztett műsorként is előadhatták énekes-táncos összeállításukat. Az egyesületi tagok áldozatos munkája révén egy igen sikeres program valósulhatott meg.

A népzenészek és táncosok ittlétét kihasználva, szombat este egy folklór műsort és nyitó táncházat is tartottak az egyesület székházában, ahova környékbeli városokból is érkeztek magyar és francia vendégek, ezzel megnyitva az idei programsorozatot. Fiatalok és idősek együtt mulattak, új ismeretségek köttettek, régiek elevenedtek fel egy sütemény és egy pohár ital mellett. A tánctanításra nagy igény mutatkozott, az énektanítás is fontos része volt a programnak. Meghatározó élmény marad ez a szervezőknek, a vendégeknek, de a táncosoknak és zenészeknek is: egy alkalom, ahol anyaországi és diaszpórában élő magyarok ismeretségeket köthettek, és eszmét cserélhettek, megerősíthették egymást.

A fotók egy részét Patrick Szendrő készítette, köszönet érte!