Kokárdát tűztek Berlinben is

/ Tollár Ivett /
tollar.ivett képe
Ebben az évben számos berlini magyar közösség készült előadással az 1848/49-es forradalom, és szabadságharcról való megemlékezésre. Az esemény 2024. március 16-án 15-20 óráig került megrendezésre a Collegium Hungaricum Berlinben.
Berlini Magyar KórusZacc SzínpadKis FonóBerlini Fonó

Az egész napos program közös gálaműsorral kezdődött, amelyre több egyesület rövid előadással készült. Biztosan állíthatom, hogy nem nevezhető hagyományos megemlékezésnek a szombati. Igazán sokszínű, felemelő és színvonalas műsor állt össze az egyesületek által.

Az előadások sorát a város egyik legrégebbi 25 éves magyar közössége kezdte, a 86.sz Apáczai Csere János Cserkészcsapat. A négy cserkészörs Vörösmarty Mihály "Szózat" című művét elevenítették meg a közönség számára állóképekkel. A verset szavalták Czirják Eszter, és Csala-Ducsai Linett.

Nem hiányozhatott az előadók közül a Berlini Magyar Kórus sem, amely 2018 óta színesíti fellépéseikkel a magyar egyesületeink által szervezett eseményeket. Ehhez az alkalomhoz illően huszárnótákkal, népdal-, és versfeldolgozásokkal készültek. Bárdos Lajos "Tiszai dallamok"; Kodály Zoltán "A magyarokhoz" és "János köszöntő" című darabok csendültek fel. Vezényelt Enghy Ábel. A novemberben megalakult Kis Fonó Gyermek Néptáncegyüttes is bemutatkozott a nagyközönségnek. Néhány eddig megismert dél-alföldi népi játékot, és ennek a tájegységnek a lassú csárdás lépéseit fűzték össze erre az alkalomra. A koreográfiát készítették: Lukács Henrietta, és jómagam, Tollár Ivett. A gyerekek után a Berlini Fonó Néptáncegyüttes "Tyukodi táncok" című szatmári koreográfiája következett. A Felső-Tisza-vidékről származó dallamok, és táncok a verbuválás, a katonai toborzás, és a rézsarkantyúk pengésének hangulatába vezettek be minket. A Zacc Színpad, a berlini magyar színjátszó kör is készült előadással a nemzeti ünnepünkre. A csoport improvizációiból létrejött darab címe: "Isleri idők, avagy látogatás a Pilvax büfében."

A gálaműsor után a cserkészek tartottak népi játékokat a gyerekeknek, majd gyerektáncházban, és felnőtt táncházban is mulathattak a résztvevők. Az élő zenét a berlini DURR banda biztosította, Berlin egyetlen magyar népzenei együttese. Az aznapi táncházban széki, és palatkai tánchoz húzták a talpalávalót. A nap zárásaként pedig a Campfire Gang alternatív rockbanda adott koncertet, mutatkozott be a berlini magyar közönségnek. Számos népszerű magyar dal, sláger szólalt meg általuk modern hangszerelésben. Az ismerős szövegeket a közönség nagy beleéléssel énekelte együtt a zenekarral. Fergeteges hangulatot teremtettek, amelyben minden korosztály együtt mulathatott.

A megemlékezéshez, és a közös esemény megvalósulásához hozzájárultak még: a Brunszvik e.V. Berlin; a Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet; a Magyar Kolónia Berlin e.V.; a Szent Erzsébet Magyar Katolikus Egyházközség Berlin-Brandenburg, és a Magyar Vándor.

Az esemény nem valósulhatott volna meg, ha mindezeket a közösségeket nem fogják össze a főszervezők, Lukács Miklós, cserkész csapatparancsnok, néptáncos és Robotka József, a Magyar Kolónia elnöke. A program támogatói voltak még: a Collegium Hungaricum Berlin, és a Kőrösi Csoma Sándor Program.