Kocsis Fülöp metropolita érsek látogatása Wassenarban

/ Bánkúti Dalma /
bankuti.dalma képe
2016. november 12-én a Hollandiai Római Katolikusok Egyházközségi Tanácsa és a Hágai Csoport szervezésében „magyar családi napot” tartottak a hollandiai Wassenar-ban, ahová kivételes vendég érkezett: Mgr. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyház metropolita érseke.
érsekkórustemplomrésztvevők

Már korán reggel lobogott a magyar zászló a Keresztelő Szent János Iskolánál és a templomnál is. Ez a gyönyörű, modern templom adott színhelyet ennek a találkozónak, ahol Kocsis András, hollandiai magyar nagykövet is tiszteletét tette. Lassan szállingózni kezdtek a hívek az ország minden részéből. Délelőtt 11 órakor Füzy Dóra, az EKT elnöke, majd Kovács Marcell és Barkaszi Morjemke egy szép verssel köszöntötte az érsek urat. Jelen volt még Urbán Ákos is, a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke. Ezután a gyerekek átvonultak az iskolába a gyermekprogramokra.

Az érsek úr előadást tartott a Családi Zsinatról, Ruszinkó Szergej titkár pedig a görögkatolikus egyház helyzetéről és történelméről beszélt a honfoglalás előtti időktől napjainkig. Az előadásokat élénk beszélgetés követte a résztvevők között. Ezután mindannyian részt vettünk egy finom, magyaros ebéden. A szünet után Tápai Katalin, a Hágai Magyar Katolikusok elnöke köszöntötte az érsek urat és minden kedves megjelentet.

A program második felében fellépett a Hágai Magyar Énekkar, Kovács Katalin vezetésével, közreműködött még Szalai Éva zongoraművész, Bálint Gábor operaénekes, Kirkósa Orsolya operaénekes, valamint Mester Blanka, Kovács Marcell és Barkaszi Morjemke szólisták. A koncert hatalmas sikert aratott, amit a hallgatóság vastapssal, virággal és elismerő szavakkal köszönt meg.

Másnap, november 13-án, vasárnap, az érsek úr Pontifikális Püspöki Szent liturgiát tartott, amelyen magyar, ószláv, ukrán, német és holland nyelven imádkoztunk és énekeltünk. Ezután megáldotta a jelenlévőket

A liturgia alatt közreműködött az Utrecht-i Bizánci kórus és a nieuwegein-i Lysenko kórus. Az antifóna alatt a gyerekek a Sionba mentek, ahol egy máriapócsi ikont színezhettek ki.

Ennek az emblematikus programnak a szervezéséért hatalmas köszönet jár Leo Elshout, liturgikus vezetőnek, aki miatt létrejöhetett ez a találkozó.