Kiskarácsony, Nagykarácsony Finnországban

/ Albertné Joób Emese /
albertne.joob.emese képe
Vajon hány versszakát tudjuk dalolni legismertebb karácsonyi énekünknek? Mi a kiskarácsony? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a magyarórán, a játszó alkalmakon és az Esti dalolókon decemberben, karácsony havában a finnországi magyar közösségekben.
Az esti daloló a legkisebbek játékával kezdődikA karácsonyi daloló körben 12 versszakot gyűjtöttünk össze a Kiskarácsony dallamához.A körjáték ami ismerős a felnőtteknek, és biztonság a kicsiknek

Az év ezen időszaka próbára teszi az itt élő embereket, kevés a napos órák száma, vágyakozunk a fény, a melegség és az emberi kapcsolatok után. A finn emberek ilyenkor minden alkalmat megragadnak, hogy „pikkujoulut”, azaz Kiskarácsonyt tartsanak. Ezt a gyakorlatot követve a tamperei játszóházban és a vesalai „Esti dalolóban” tartottunk karácsonyi játszóházat kicsiknek és nagyoknak.

Vesalában advent negyedik vasárnapján jöttünk össze erre az alkalomra. A karon ülő kicsikkel kezdtük a játékot, sütöttünk karácsonyi kalácsot, paripán vágtattunk. Meghallgattuk a pásztorok hangszerét, a kecskedudát, és karácsonyi énekeket énekeltünk. Kiderült, hogy a Kiskarácsony, Nagykarácsony című legismertebb karácsonyi énekünknek legalább 12 versszaka van, ennyit tudtunk spontán összeszedni az ott megjelent családok ismert repertoárjából, majd táncra kerekedtünk, élő zenére dudaszóval, furulyával és kobozzal. Köszönet érte Veres Zoltánnak és Albert Jánosnak. 

A magyar hagyományban Kiskarácsony a december 25-e utáni hetedik napon van, vagyis Újév napján. Legyen ilyen előremutató ez a mi Kiskarácsonyunk az előttünk álló új esztendőre! Hozzon békességet, bőséget és jó kedvet az új esztendő Esti daloló alkalmaira!