Kiscserkész kirándulás Berlinben

A Mókus és a Kökény őrs Domäne Dahlembe látogatott

/ Hudáky Katinka Ágnes /
hudaky.katinka.agnes képe
Hosszú és izgalmas napunk volt 2019. szeptember 21-én a berlini kiscserkészekkel. Reggel – kicsit még álmosan – találkoztunk a metrónál, hogy onnan közösen ellátogassunk a Délnyugat-Berlinben található biogazdaságba, Domäne Dahlembe, ahol éppen „krumplifesztivált” tartottak.
Traktorozás a berlini kiscserkészekkelSéta a szabadtéri múzeumbanDomäne Dahlem biogazdaságKrumplipucolás

Domäne Dahlem egy mezőgazdasági és táplálkozási szokásokról szóló szabadtéri múzeum és egyben biogazdaság. Az udvaron tartott vásár kiváló lehetőséget nyújtott, hogy gyakoroljuk a gyerekekkel a ritkábban látott zöldségek és gyümölcsök magyar nevét, a kifutókból kukucskáló állatok pedig rögtön felkeltették az érdeklődésüket.

Múzeum

A vásárban való rövid körülnézés után a gyerekeknek kialakított interaktív beltéri múzeum felé vettük az irányt, ahol sokat tanulhattunk például a gazdaságok működéséről, a német étkezési szokásokról, különböző élelmiszerek eredetéről vagy éppen a témához kapcsolódó történelemről. A múzeum sok lehetőséget adott a közös játékra, tanulásra és szókincsfejlesztésre.

A tanulságos és egyben szórakoztató múzeumlátogatás után elindultunk a szomszédos földekre, ahol szép rendben sorakoztak egymás mellett a különböző bio zöldségek és gyümölcsök. A gazdaságot traktorra szállva is körbejártuk, útközben pedig csak úgy zengtek a magyar népdalok.

Tyúkok és traktorozás

A program ezután krumpliszedéssel folytatódott. A gyerekek nagyon élvezték, hogy magunknak gyűjthettük össze a vacsorára valót. Zsákmányunkkal Krisztiékhez, a csapat alapítóihoz indultunk, ahol mindenkinek a táskájából előkerült a krumplihámozó, és a csipet csapat seperc alatt meghámozta a rengeteg krumplit.

Amíg az erkélyen rotyogott a paprikáskrumpli, a gyerekekkel a közeli játszótéren játszottunk, énekeltünk és Sinkó-Szabó Lilla és Sinkó Gábor KCSP ösztöndíjasok segítségével még egy új asztali áldást is tanultunk. Tele hassal és sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk haza a nap végén.

A gyönyörű terítés a Kökény őrs érdeme