Kiállítás és megemlékezés az '56-os hősökről Córdobában

/ Mózesné Püski Zsuzsanna /
mozesne.puski.zsuzsanna képe
A Córdobai Magyar Körben méltóképpen emlékeztünk meg az 1956-os forradalomról, annak hatvan éves évfordulóján. Több mint 70-en gyűltünk össze a jeles napon.
1956műsorgyerekekegyütt

A megemlékezést a magyar és az argentin himnusz eléneklésével kezdtük. Mivel többen ebben az évben kezdtek el magyarul tanulni, ezért később szántunk néhány percet a magyar himnusz megtanulására is. Ezután rövid interaktív „történelemóra” következett, ahol néhány percben felelevenítettük a forradalom eseményeit. A kör tagjai már a rendezvényt megelőző hét folyamán is folyamatosan készültek a megemlékezésre, mivel folyamatosan sok hasznos és érdekes információt osztottunk meg velük spanyol nyelven az ünnep előtt. 

A kör épületében spanyol nyelvű kiállítást szerveztünk az 1956-os eseményekről, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött, több nyelven is elérhető és ingyenesen letölthető anyagnak köszönhetően. A kiállítás fókuszában a pesti srácok álltak, sok visszaemlékezést és megrendítő történetet tartalmazott. Ez olyannyira személyessé és kézzelfoghatóvá tette a történteket, hogy mély és hosszú beszélgetéseket indított el a témában a rendezvényen megjelenők között. Sokat beszélgettünk a 1956-os kivándorlási hullámról is, mivel voltak olyan jelenlevők, akik személyesen is érintetve voltak.

Sokan készültek magyar süteményekkel, így az összejövetel további része magyar ízek élvezetével és a receptek megosztásával telt. Néhányan régi családi recept alapján dolgoztak, de voltak olyanok is, akik olyan klasszikusokkal készültek, mint a kürtőskalács vagy a dobos torta.