Kezdetek Aucklandben

/ Biró Márton /
biro.marton képe
Az Aucklandi Magyar Klub és mentorunk, Lipóth Petra nagy örömmel fogadtak minket. Terveinket és elképzeléseinket megbeszéltük és lelkesen kezdünk bele a közös munkába, melynek fő célja a közösségi élet felpezsdítése.
Bemutatkozónk borítóképeGyerek tábor plakát

2019. Június 12-én megérkeztünk Aucklandbe. A mentorunk, Lipóth Petra széles mosollyal és jókedvvel várt minket a reptéren. Rövid bemutatkozás után elkísért minket szállásunkra. Otahuhuban, és a rövid idevezető úton már baráti hangulatban beszélgettünk, pedig hajnali négy óra volt.                   
Az út fáradalmait – gondoltuk – majd gyorsan kipihenjük, hiszen voltunk már mindketten más időzónában – és itt nem Erdélyre gondolok –, akkor sem okozott gondot, aludtunk egy nagyot és másnap minden ment mint a karikacsapás. Na most ez a világ másik végén egy kicsit nagyobb gondot okozott, a teljes átállás majdnem két hétbe telt. Nagy volt a szánk... 
Szóval a megbeszéltek szerint a legközelebbi találkozónk az Aucklandi Magyar Klub vezetőségi ülésén volt, ahol legalább ekkora szeretettel fogadtak minket. Miután egyeztettük és megbeszéltük a terveinket, elképzeléseinket, kolbászos, kőrözöttes, szekszárdi boros vacsoránk közben megkaptuk a klub facebook adminját. Mondanám hogy amint hazaértünk, azonnal fel is töltöttük a bemutatkozónkat, de a jetlag kíméletlenül lecsapott, így ez csak másnap történt meg. 
A kép és a bemutatkozó, a klub facebook oldalának történetében az eddigi legtöbb emberhez jutott el. Ez több mint 840 felhasználót jelentett eddig. Nagy örömünkre szolgál hogy már a bemutatkozónk is ilyen érdeklődést mutat. Ez egyrészt az előző KCSP-sek munkáját is mutatja, másrészt a közösség tenni akarását. Reméljük a programok és a foglalkozások célba érnek. Ezeket röviden ismertetném is.
Két nagy részre osztható fel a tervezetünk: az állandó foglalkozásokra és az egyszeri programokra. Mivel a fő profilunk a tánc, tánctanítás, a munkálatokat a felnőtt néptáncegyüttesben kezdtük el. Az Aucklandi Csárdás Táncegyüttes egy kis közösség, erejük nem a létszámukban hanem a kitartásukban és az elszántságukban mutatkozik meg. Itt ugyanis eddig csak a KCSP-sek foglalkoztak érdemben az együttes fejlesztésével. A csoporttal már voltak próbáink, elmondhatom hogy nem kíméltük őket, de nagyon jól vették a lapot, tudják hogy a kemény munka meghozza majd a várva várt eredményt. Érdekesség hogy a közösséghez helyi – Kivi – táncosok is tartoznak, akik közösen a magyarokkal tanulják és élik meg a néptánc adta szépségeket. Az nem elhanyagolható tény hogy az együttes létszáma próbáról próbára nő.. Két táncanyagot fogunk nekik tanítani ebben a rövid időben, de erről majd később...
A többi állandó foglalkozást csak érintőlegesen említem: a tini tánccsoportot heti egyszeri próbával „terheljük“. Célunk hogy a Csárdás Táncegyüttessel azonos táncanyagot tanítva egy közös produkciót hozzunk majd létre. A kisgyerek foglalkozások a klubnapok előtt vannak. Itt a gyerekeket népi játékokkal, mondókák, énekek tanításával, eszközös és szellemi játékokkal fogjuk foglalkoztatni, amibe a szülőket is bevonjuk – ha már úgyis ott vannak a klub napon.

A gyerekeknek már szervezünk egy tavaszi tábort is, ami – bármilyen furcsán is hangzik – október elején lesz. A tábor egy az Új-Zélandon elő magyarok körében eddig nem elterjedt foglalkozással lesz kibővítve, mégpedig a cserkészettel. A vezetőség, a gyerekek és a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség nagy örömére végre eljut Új-Zélandra is a cserkészet közösségépítő, magyarság központú szervezete, mely utóbbi immár több mint 100 éves múltra tekint vissza. Ezt a tapasztalatot, alázatot és magyarságtudatot szeretnénk beépíteni az Új-Zélandi közösségekbe. A tábort ugyanis országosan hirdettük meg.
 

A cserkészetről bővebben: 

http://www.kmcssz.org/vindex.php?menu=contents/rolunk/tortenetunk/tortenetunk.html,

http://www.kmcssz.org/vindex.php?menu=contents/rolunk/milyenegycserkesz/milyenegycserkesz.html

A filmklub havi egyszeri összejövetelén ikonikus magyar filmeket vetítünk le – reméljük nagy érdeklődés lesz rá.
Végül a helyiek nagy örömére minden hónapban gasztronómiai kirándulásokon veszünk majd részt, szerte a Kárpát-medencében. Egy-egy specialitást fogunk elkészíteni, ahol a fő szerep a közösségépítésen lesz.

Állandó programjaink között szerepel majd remélhetőleg az Anna-bál, az augusztus 20-i ünnepség, az október 23-i nemzeti ünnepünk, egy klasszikus Márton napi mulatság, és egy jó öreg Mikulás napi vígadalom.

Reméljük a tervezett programok fényében egy tartalmas fél év elé nézünk.