Kétszeres évforduló Chilében

A Chilei-Magyar Kulturális Egyesület 30 és 25 éve

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
A Chilei-Magyar Kulturális Egyesület két évfordulót is ünnepelhet idén, ugyanis éppen 30 éve annak, hogy az Egyesület megalakult 1989-ben, illetve 25 éve, hogy megszerezte jogi személyiségét, 1994. május 18-án.
Az Egyesület logója, melyet Dr. Szánthó György néhai édesanyja tervezettMegemlékezés a santiagói Szent István térenDr. Szánthó György, elnök, és az igazgatóság tagjai

Az egyesület célja, hogy összefogja a Chilében élő magyarságot politikai és vallási nézetektől teljesen függetlenül. Jelenlegi elnöke Dr. Szánthó György, alelnöke pedig Zahorán Széchényi Ákos.

Az elmúlt 30 év alatt számos helyi magyar volt tagja az egyesület igazgatóságának és rendíthetetlenül próbálták fellendíteni a közösség mindennapi és kulturális életét. Vacsorákat, szakmai és kulturális előadásokat, koncerteket és bálokat szerveztek.

Az egyesület jelenlegi kiemelt feladata a magyar nemzeti ünnepekkel összekapcsolt megemlékezések megszervezése, ökumenikus szertartások szervezése, valamint már több éve a magyar nyelv órák megtartása az Argentínából ideutazó Benedek Zsuzsanna segítségével. Az egyesület idén nagy meglepetésekkel készül, mind a chilei, mind a latin-amerikai magyarság számára. Idén először kerül sor ugyanis az Andok túloldalán fekvő metropoliszban a LAMOSZSZ conferencia megszervezésére, mely Chilében az első nemzetközi magyar rendezvénynek számít. Ennek keretében kerül majd sor szeptember 28-án a Magyar Bálra, amely egyben az egyesület születésnapi ünnepsége is lesz. A rendezényre 180 vendéget várunk Dél-Amerika számos országából, valamint Magyarországról.