Kétszáz magyar hívő katolikus ünnepelte együtt Jézus feltámadását Vancouverben

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Húsvétvasárnap délelőtt zsúfolásig megtelt a vancouveri Magyarok Nagyasszonya Egyházközösség temploma. A gyönyörűen feldíszített, ünneplőbe öltöztetett szent épületben, mintegy kétszáz hívő hallgatta óriási áhítattal a nagy tiszteletnek örvendő Lakatos Dénes plébános húsvéti gondolatait. A British columbiai városban élő római katolikus vallású magyarok méltóan megemlékeztek Jézus feltámadásáról, a hatalmas jelenlét pedig az bizonyítja, hogy mennyire fontos a magyar közösség számára a vallásuk gyakorlása és az összetartozásuk.

Ilyen mélységesen megható, ünnepi szentmisében bizony nem minden vasárnap van része a hívőknek, hiszen húsvétkor valamiféle szent pátosszal is megtelik a templom, amely ünneplőbe öltözteti a lelkünket és a szívünket is. A misére olyan rengetegen voltak kíváncsiak, hogy pótszékek elhelyezésére is szükség volt, de néhányan még így is állva hallgatták végig az atya szavait. „A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe” – magyarázta Dénes atya, aki nagyon örült annak, hogy kétszázan összegyűltek az egyházközösségük templomában ezen a fontos napon. „A Biblia szerint Jézus, a pénteki keresztre feszítése után, a harmadik napon, vasárnap feltámadt, ezt ünnepeltük a szentmisén. Természetesen, ahogy ilyenkor szokás, virágokkal is feldíszítettük a templomot és több tucat liliomot helyeztünk el. Számítottunk rá, hogy rengeteg gyerek lesz jelen a misén, ezért róluk sem feledkeztünk meg és az ünnephez kapcsolódó népszokásokat is felelevenítettük. Többek között „nyuszi keresésre” invitáltam őket, hiszen az ő számukra a templomunk egyik helyiségében csokinyuszit rejtettünk el. Szóval minden tekintetben rendhagyó volt ez a szentmisénk, hiszen minden a húsvét témakörére épült.”

A plébános azt is elárulta, hogy külön öröm számára, hogy húsvétra befejeződtek a felújítási munkálatok, hiszen az épületben működő hétvégi magyar iskola és óvoda teljes aljzatát ki kellett cserélniük. Dénes atya kifejtette, hogy mennyire hálás Ábrahám Tibornak, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökének, aki „civilben” építészként dolgozik, hogy önként vállalta, hogy felügyeli a munkálatokat, hiszen szívügye számára a vancouveri magyarság támogatása és segítése.