Két hazában egyszerre otthon lenni

/ Dr. Ferenc Viktória /
ferencz.viktoria képe
2016. június 17-én, pénteken a Buenos Aires-i Hungária magyar étteremben egy asztal köré gyűltek a helyi magyar kolónia képviselői, hogy díszvacsora keretében köszöntsék az új argentin kormány azon döntését, hogy az eddigi ügyvivő helyett nagykövetet nevezett ki Budapestre Maximiliano Gregorio Cernadas személyében.

A kiküldetése előtt álló nagykövet ennek a vacsorának az alkalmával találkozott az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének (AMISZ) vezetőivel, a Buenos Aires-i magyar kolónia különböző egyesületeinek, valamint Magyarország Buenos Aires-i Nagykövetségének képviselőivel.

Cernadas mintegy harminc éves diplomáciai múlttal rendelkezik. Közép-Kelet-Európában is eltöltött néhány évet, így amint azt hangsúlyozta is, az új kinevezés során a régióval kapcsolatos korábbi ismereteit is tudja majd kamatoztatni. A vacsorán mondott beszédében méltatta Magyarországot és az argentínai magyar kolóniát, kifejtette nagyrabecsülését irányukba, hiszen sok kiváló magyar járult hozzá munkájával Argentína fejlődéséhez.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja egymás nyelvének kölcsönös elsajátítását, mert szerinte a nyelv teremti meg a megismerés igazi útját. Ez segít abban, hogy otthon érezzük magunkat egyszerre akár több országban is. Elmondta, hogy ő maga is elkezdett magyarul tanulni, hogy budapesti munkájának sikerességét és az otthonosság érzését saját maga és családja számára ezzel is elősegítse a kiküldetés alatt. Úgy fogalmazott, hogy számára az argentínai magyarok élete példaértékű, hiszen egyszerre két fészekben, két hazában - Magyarországon és Argentínában - is otthon érzik magukat.

Cernadas spanyolul elmondott beszédét – mintegy szándékai valódiságának bizonyítékául - Tompa Mihály, a Gólyához című versének magyarul szavalt sorával zárta, hogy azt is kifejezze Magyarországra második hazájaként tekint: „Neked két hazát adott a végzeted...”