Katolikus Bazár és Film fesztivál Calgaryban

/ Boldizsár Botond /
boldizsar.botond képe
Calgaryban a magyar katolikus közösség minden évben megtartja bazárját, amelynek bevételét a közösséget segítő hasznos célokra költenek.

 

A bazár működtetését az 50-es, 60-as évektől egyházközségi tagok kezdték el, elsősorban adománygyűjtés és közösségépítés céljából, s fontos kiemelni, hogy az itt befolyt összegből vásárolta meg a gyülekezet első templomát majd később építettek is egyet. 

A jelenleg is működő bazár az 1970-es években kezdődött, Korábban önálló pék- és kolbász árusítás és kirakodóvásár  volt.

Később  része volt a szendvics ebéd is. Körülbelül 12 évvel ezelőtt magyar termékek bevezetésével bővült az értékesítés, amely ma is része a bazárnak.

 Az évek során a magyar közösség egészét érintő rendezvények mozaikjának részévé vált

Pénzügyileg az egész plébánia fennállása alatt, segítséget nyújtott a hitelek költségeinek fedezésében. A befolyt többletbevételből az eredeti épület korszerűsítésében és építőelemek, például paplak és harangtorony, nyugati oldali kiegészítése és a mozgáskorlátozottak számára történő bővítésében nyújtottak anyagi segítséget.

A mostani bazárra 1100 kilogramm húsból készült kolbász. Egy egész raklapnyi magyar áru érkezett és kelt is el a bazár folyamán,  hazai fűszerek, édességek, szaloncukrok. 

Többféle szendvics és számtalan házi készítésű sütemény, valamint tea és kávé közül lehetett válogatni. 

Ezen a napon délután Calgary European Film Festival keretein belül lehetőségünk volt megnézni Szabó Mátyás - Látom amit látsz című filmet  a  Globe moziban. Idén ezzel a filmmel zárult a filmfesztivál.