KaranténTánc

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
A Csöbörcsök Táncegyüttes és mi ösztöndíjasok is alkalmazkodva a kialakult élethelyzethez, igyekszünk hetek óta különböző módszerekkel megoldani az „együttlétet”.
#legényesezzotthon Háromszék Táncegyüttes online előadásaiHázifeladat a Csöbörcsök női tagjainak

A diaszpórában élő magyar közösségek számára – úgy véljük – még inkább erőt próbáló ez az időszak. Viszont jobbnál jobb ötletek születtek, melyek könnyebbé és szórakoztatóbbá tették és teszik az otthon töltött időt.

Számos online lehetőség nyílt meg a népzene és néptáncot kedvelők számára, melyeket segítő mankóként hoztak létre a szakmabeliek, vagy a műfaj kedvelői. Közösséget formáló és egységet alkotó pillanatok is születtek az online lehetőségekkel, melyek bizonyítják, hogy a csodás és gazdag hagyományvilágunk bármilyen nehézség közepette hatalmas megtartó erővé tud válni az emberek számára.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes  #legényesezzotthon kezdeményezése óriási népszerűségnek és sikernek örvend. Ez a láz elérte a diaszpórában elő táncosok és zenészek apraja-nagyját. A Csöbörcsök Táncegyüttes jó néhány tagja, valamint mentorunk, Kemény József (Öcsi) és párommal együtt mi magunk is résztvevői voltunk ezeknek a meghívásoknak. Alkotói teret és motivációt adott ez a kezdeményezés a résztvevők számára. Rengeteg kalotaszegi figura látott napvilágot, melyek szintén segítségként szolgálhatnak a fejlődni kívánók számára.

A virtuális világ adta lehetőségekkel igyekeztünk és igyekszünk mi is állandó kapcsolatot tartani az együttes táncosaival kicsiktől-nagyokig. Először az online videók adta lehetőségekkel éltünk és rövid oktatóvideókat készítettünk, majd ritmusetűdök, illetve kéz-láb függetlenítő sorgyakorlatok születtek meg.

Szakmai gyakorlatként és szórakozás gyanánt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes online előadásait ajánlottuk a táncosoknak, ahol felnőtt és gyerekelőadás, valamint több tematikát átölelő színpadi mű egyaránt látható volt. Ez úton is ajánljuk minden néptáncot kedvelő és népzenét hallgató érdeklődő számára a Háromszék Táncegyüttes további online előadásait, melyet megtalálnak itt.

Ezeket követően kisebb házi feladatokat kaptak a táncosok, melyeket önszorgalomból és fejlődésvágyból teljesítettek, legyen szó kis videó készítéséről, saját kedvenc népdaluk közzétételéről vagy a csapatot szolgáló adminisztratív dolgokról. 

Az együttesnek hiányoznak a személyes találkozások, az emberi kontaktusok, de mindenek előtt biztatnak mindenkit az otthon maradásra, a megmaradásra és a kitartásra.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a lányok csávási csingerálás házi feladata a tánc világnapja alkalmából, valamint a #legényesezzotthon résztvevőinek videói. https://youtu.be/MxYysP_URgE