Karantén idején operában

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora képe
Mit nekünk karantén! A dél-amerikai közösséggel operába mentünk. Ez alkalommal nem kellett hosszan készülődni, kiválasztani a megfelelő öltözetet, egyszerűen le kellett ülni a számítógép elé és csak a kezdési időpontot kellet betartani.
operaFüggönyzoomplakát

A mendozai közösség által szervezett, rendszeresen megrendezésre kerülő előadássorozat részeként a dél-amerikai ösztöndíjasok felváltva vállalják egy-egy előadás megtartását. Én a Magyar Állami Operaház bemutatását terveztem erre az alkalomra. Nagy lelkesedéssel készültem a feladatra, hiszen hat évig volt munkahelyem az intézmény és örömömre szolgált, hogy az érdeklődő közönséghez is kicsit közelebb hozhatom ezt a gyönyörű épületet és kulisszatitkokat oszthatok meg velük, kicsit újraélve a ház falai között eltöltött időt.

Mivel a közösségek nagy része egyáltalán nem vagy kevéssé beszél magyarul, ezért az előadások két nyelven hangzanak el: magyarul és spanyolul. Nekem egy Santiagóban élő hölgy, Maria Eugenia Flores volt segítségemre a tolmácsolásban, hogy mindenki számára maradéktalan legyen az élmény. Maria története egyébként önmagában is nagyon érdekes, gyerekként 20 évet élt Magyarországon és bár az 1990-es évek végén visszaköltözött Chilébe, és a magyar nyelvet ritkán használja, még mindig kiválóan beszéli és érti azt. Maria az általam megírt szöveget fordította le, amit aztán átbeszéltünk közösen és így mindenki nyugodtan vághatott bele az előadásba. A telefonos megbeszélésünk során derült fény arra az érdekességre is, hogy magyarországi tartózkodása idején Budapesten egy újpalotai házban szomszédja volt a híres chilei származású, Maria Teresa Uribe szoprán operaénekesnő és férje a basszista Patricio Mendez, akik a Magyar Állami Operaház szólistái is voltak. A művésznő jelenleg is Budapesten él.

Több, mint hatvan résztvevője volt az online eseménynek. Az előadás után kötetlen beszélgetés is kialakult. Kiderült, hogy sokaknak van valamilyen személyes kötődésük vagy a műfajhoz vagy a színházhoz általában. Volt, aki felelevenítette a 2008-as Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című opera chilei előadását két magyar szólista főszereplésével. Voltak, akik további kérdéseket tettek fel nekem az Operaházzal, az előadásokkal kapcsolatban. A legnagyobb meglepetés azonban az volt, amikor kiderült, hogy a chilei szoprán, Maria Terese Uribe volt férje, Patrizio Mendez is a hallgatóság között van, aki pár szóval megemlékezett a budapesti dalszínházban eltöltött éveiről is. A közösség megörülve a találkozásnak, tett is egy bátortalan kísérletet arra, hogy az egykori operaénekest dalra fakassza, azonban most nem jártunk sikerrel.

Ezzel együtt úgy érzem, hogy az előadás sikerrel zárult, legördülhetett a függöny, a nézők elégedetten távoztak.