Karácsonyi mise Lisszabonban

Gyermekkórus énekelte a Mennyből az angyalt

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
Lisszabonban immár második alkalommal szervezett karácsonyi misét a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület. Az idei volt azonban az első olyan mise, amely teljes egészében magyar nyelven szólt, sőt gyermekkórus is kísérte.
Karácsonyi szentmiseOrogona kíséret, Somogyi KingaGyermekkórus (részlet)Forraltbor és beszélgetés

Gyönyörű környezetben, Lisszabon szívében, a São Sebastião da Pedreira templom kék-festett, évszázados csempékkel díszített terében ünnepelte a karácsonyt a portugáliai magyar közösség. A templom szépsége és története miatt is különleges helyszíne volt a misének; ez ugyanis egyike azon kevés lisszaboni templomnak, amelyek átvészelték az 1755-ös földrengést és az azt követő cunamit és tűzvészt.

 

A karácsonyi magyar mise értékteremtő kezdeményezés a helyi magyar közösségben, ami azért is nagy szó, mivel Portugáliában jelenleg nem teljesít állandó szolgálatot magyar pap. Az ünnepi szentmise megtartására ezért egy győri atyát hívott meg a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület. Az Egyesület szeretné, ha a karácsonyi magyar mise hagyománnyá fejlődne majd a jövőben. A kezdeményezést a helyi közösség támogatóan fogadta, leginkább népes jelenléttel és aktív részvétellel adva hangot ennek. 

A szertartásnak különleges fényt adott a lisszaboni Hétvégi Magyar Iskola kisdiákjaiból verbuvált gyermekkórus, akik karácsonyi dalokkal készültek az alkalomra. Talán nem állítok valótlant azzal, hogy a 17. századi templomban most hangzott el először magyar nyelven a 'Mennyből az angyal' dal. A gyerekek énekét gyönyörűen kísérte orgonán Somogyi Kinga, aki szintén a helyi magyar közösség tagja és aktív résztvevője.

A mise után forralt borral koccintott az ünnepi gyülekezet, szaloncukor és karácsonyi sütemények mellett beszélgettünk. Az eseményen a lisszaboni magyar nagykövet, Breuer Klára is részt vett, és külön köszönetet mondott a gyermekkórus tagjainak a szereplésükért.