Karácsonyi készülődés Nanaimóban

Hóval érkezett az Őszszakállú és az ünnepi szezon

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A december a Nanaimoi Magyar Kulturális Egyesület életében a Mikulás-napra és a karácsonyi időszakra való készülődéssel telt. A Kanadáról elképzelt kép ellenére, ezen a környéken nem annyira jellemző a fagypont alatti hőmérséklet és a sok hó. Idén viszont a megszokottól eltérő módon, nagyobb havazással köszöntött be a karácsonyi szezon. A fehér tájjal vált teljessé az ünnepi hangulat.
Csoportkép a MikulássalKözös fotó a MikulássalKészülődés a karácsonyi műsorraA nagymama mesét olvas

A hétvégi iskola már november végén a közelgő Mikulás-napra és karácsonyi műsorra való készüléstől volt hangos. Volt is ok a nyüzsgésre, hiszen a szokásosnál kicsit hamarabb, már december 4-én megérkezett a Mikulás. Több mint 30 gyermek és szüleik várták az öreg Nagyszakállút a Magyar Házban. A gyerekek dalokkal fogadták őt. Az éneklés után, leginkább a kicsik megelégedésére, következett az elmaradhatatlan ajándékozás.

A Mikulás-napi program jó nyitánya volt az ünnepi szezonnak. Az egész december a karácsonyra való felkészülés jegyében telt. A karácsonyi teremdíszítés, hólapátolás összehozta az embereket. Aznap forralt borral, forró csokoládéval és kürtőskaláccsal vártuk a segítőket.

Az ünnepséget megelőző hét pedig már teljes egészében a sütivásárra és a karácsonyi vacsorára való készülődéssel telt. Napokon keresztül tartott a sütés-főzés. Finom ételek és rengeteg sütemény készült. A karácsonyi sütivásár egyben adománygyűjtés is volt. Az árusításból befolyt összeg teljes egészében a hétvégi iskola működtetését támogatta. Éppen ezért, a vásárra sokan készítettek süteményt az otthoni kedvencekből és osztották meg azt a közösség tagjaival, az iskola javára. Sőt a gyerekekkel közösen még szaloncukrot is készítettünk. Az igazi főszerep mégis a bejglié volt. Ugyanis magyar karácsony nem képzelhető el mákos és diós rúd nélkül. Minden családnak van saját receptje, az anyukák és nagymamák őrzik a titkos praktikákat, amitől egyedi lesz a bejglijük. Ahány ház, annyi szokás! Egy biztos, az ünnepekre ezekből nem lehet eleget sütni. Mind el is fogyott a vásáron.

Az aktuális feladatokból kicsiktől-nagyokig mindenki kivette a részét és mindenki a maga dolgával volt elfoglalva. Persze a legkisebbek számára, ez elsősorban a lázas várakozásban és a karácsonyi műsorra való felkészülésben merült ki. A gyerekek verses-zenés műsorral készültek, szavaltak és énekeltek, illetve egy kisebb karácsonyi jelenetet is bemutattak. A nagyobbak között volt olyan is, aki zongora- vagy éppen hárfajátékkal kedveskedett az ünnepek alkalmából. Persze megesett, hogy egy-egy szó vagy hang nem volt a helyén, de az eredményen ez mit sem változtatott. A műsort a felnőttekből álló hallgatóság nagy szeretettel fogadta. A csillogó tekintet mellett, széles mosoly ült ki az arcokra. A csillagszóró fényénél csak csupa vidámságot lehetett látni.