Kapisztrán Táncegyüttes Winnipegben

/ Bakonyi Anna /
bakonyi.anna képe
Winnipeg városában két helyszínen, összesen öt csoportban zajlik a magyar néptánc oktatása. Most betekintést nyerhetünk a KAPISZTRÁN Táncegyüttes mindennapjaiba:
Kapisztrán TáncegyüttesKapisztrán TáncegyüttesKapisztrán TáncegyüttesKapisztrán Táncegyüttes

A Kapisztrán táncegyüttest 1960-ban alapították. Kezdetben kórusként működtek, néhány évvel később pedig táncegyüttessé alakultak. Hétvégenként, a szentmiséken a mai napig felcsendül egy- egy magyar ének, a kórus tagjainak köszönhetően.

Ahogy telt múlt az idő egyre többen csatlakoztak, így kezdetét vette a korosztályok szerinti néptánc oktatás. A jelenlegi három korcsoportos felállás 1973-ban jött létre.

A kicsi és ifjúsági csoportot, Olah Trena és Jozsa Sydney oktatja, a felnőtt csoportot már 2010 óta Kovach Liz és Langtry Robert tanítja. Az oktatók folyamatosan egyeztetve, hatalmas összhangban, nagy türelemmel oktatják a gyermekeket és felnőtteket.

Évente több fellépés alkalmával mutatják meg korábbi és legújabb koreográfiáikat egyaránt. Ilyen például a Nyugat Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál, Mosaic Fesztivál Reginaban, illetve több kisebb fellépés Winnipegen belül. Természetesen a közösség fontosabb eseményein (például: 1956-os megemlékezés, anyák napi ünnepség, karácsonyi ebéd...) szintén szerepelnek.

Minden évben megrendezésre kerülnek a Magyar Napok. A többnapos eseménysorozat alatt magyar ételeket készítenek, amelyeket ki is szállítanak a városba. Akik személyesen viszik el a rendelést, nekik lehetőségük van megtekinteni a legújabb táncok egyikét.

A legnagyobb és egyben legizgalmasabb fellépés természetesen a nyáron megrendezésre kerülő Folklorama, ahol több napon keresztül, mind a három csoport szerepel.

Hagyománnyá vált az évente megrendezésre kerülő tavaszi workshop, amely természetesen idén sem maradhat el. Az előkészületek már jelenleg is zajlanak. Mindenki izgatottan várja a márciust.

A felnőtt csoportban én magam is táncolok, így saját tapasztalataim alapján is bátran mondhatom, hogy az oktatás rendkívül magas színvonalon történik. Egy igazán vidám, jókedvű és befogadó közösséget ismertem meg, akik hatalmas szeretettel fogadják az újonnan érkező tagokat.