Kanadai tanulmányút

Texasi Csárdás a kanadai magyar néptáncfesztiválon

/ Gyulavics Erzsébet /
gyulavics.erzsébet képe
A messzi déli államból, Texasból utazott a Csárdás Hungarian Dancers képviselőiből verbuválódott kis csapat a 40. Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztiválra.
Veress Péter, Bereczki Zsuzsa, Hrúz Dénes, Mónika Ringbloom, Nagy Zsolt, Hrúz Szabolcs, Alma Baker, Mohácsy Albert  TáncházbanTexasi magyar lányok VictoriábanMedvetámadás a Gyanta bandából Garda Leventével

A Csárdás tagjai szeretnék tánctudásukat fejleszteni új táncok és koreográfiák tanulásával. Az Egyesült Államok déli államaiban sajnos nincsen másik magyar néptánc egyesület a Csárdáson kívül. Így délen nincs lehetőség szakmai tapasztalatok cseréjére. Ezért az együttes tagjai nagyon fontosnak tartják, hogy hasonló tanulmányutakon, minél több olyan rendezvényen vegyenek részt, ahol új táncokat tanulhatnak és más, külhoni magyar néptánc együttesekkel ismerkedhetnek meg.

Az idei kanadai fesztivál különleges pillanata volt, amikor Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a miniszterelnökség magas kitüntetését, a Külhoni Magyarságért díjat átadta a fesztivál vezetőinek, Bíró Zsuzsannának és Kádár Louisenak, és külön oklevéllel ismerte el munkásságukat.

A fesztiválra magyarországi vendégoktatók is érkeztek, Kovács Norbert „Cimbi” örökös Aranysarkantyús Táncos, párja Gaschler Beáta Sirítő díjas táncos és Kádár Ignác Aranysarkantyús táncos. Mészáros Attila táncos és néprajzkutató pedig magyar viseletekről tartott előadást. Az egész napos szombati táncoktatáson pálpataki táncokat tanulhattak az érdeklődők, így az austini kis különítmény is. Minden este hajnalig tartó táncház vette kezdetét, ahol az újként megtanult táncot is gyakorolhatták a résztvevők. A talpalávalót a magyarországi vendégzenekar, a Dűvő és a kanadai- magyar Gyanta együttes szolgáltatta.

Az esemény a megjelent KCSP-ösztöndíjasok és mentorok számára, a viszontlátás öröme mellett kapcsolatok építésére, tapasztalatok cseréjére, egymás munkájának segítésére is alkalmat adott.

A texasi Austin, a kanadai Victoriától közel 2700 km-re található légvonalban. Így az utazás rengeteg szervezést igényelt. A kanadai szervezők egy hétvégére igazi kis Magyarországot varázsoltak a helyszínre, és nagy szeretettel fogadták a délről érkezőket.

A tánctanulás mellett a fesztivál lehetőséget teremtett az austiniak számára, hogy más egyesületek tagjaival is megismerkedjenek. Jutott idő a tájékozódásra és az építő beszélgetésekre is. Élményekkel és tapasztalatokkal megrakott „szekérrel” érkezett haza a texasi vidám csapat, amely a jövő évi kanadai fesztiválra, Winnipegbe is invitálást kapott.