Kanadai magyarok a vancouveri magyar gasztronómiai, turisztikai rendezvényen

Kanada egész területéről érkeztek látogatók

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Óriási érdeklődés övezte azt a többnapos Magyar Gasztronómiai, Borászati és Turisztikai rendezvénysorozatot Vancouverben, amelynek Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke volt a házigazdája és a megálmodója. A nívós rendezvény sikerét jelezte, hogy Kanada csaknem minden területéről érkeztek látogatók.
gálaDr. Mátrai Mártàval, a Magyar Országgyűlés háznagyàval ès Balázs Csibi operatôrrel a Magyar Gasztronòmiai Ès Boràszati Termèkbemutatòn VancouverbenKCSP konferenciaBorkostoló

A négynapos programsorozat egy zártkörű szakmai bemutatóval kezdődött, amelynek egy elegáns belvárosi szálloda adott otthont. A gyönyörűen feldíszített rendezvényteremben nyolcvan meghívott vendég vett részt a szakmai prezentációkkal egybekötött vacsorán. Mark Hills, a Hillsfood tulajdonosa és felesége, Tina segítette a magyar termékek Kanadába jutását. A bemutató célja az volt, hogy a kanadai üzletemberek is megismerjék a kiváló minőségű magyar termékeket, amelyekre méltán büszkék vagyunk.

Az előadók között volt dr. Prohászka Balázs, a kaposvári Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója, Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója, aki az elmúlt évek során világszínvonalú termékeivel nemcsak otthon, de a világ számos országában is kiemelkedően fontos piaci szereplővé vált. Malorie Aubé elismert mangalicatenyésztő, a mangalicából készült kiváló termékekről beszélt. Továbbá ő biztosította a mangalicát, amelyet a következő napokban megkóstolhattak az érdeklődök. A Földművelésügyi Minisztériumtól is érkeztek hústermékek: mangalicával, bölénnyel és szürkemarhával járultak hozzá a gasztronómiai rendezvény sikeréhez. 

Ezt követően Balla Sándor, a Tokaj MAD borok kanadai forgalmazója tartotta meg előadását. Végül, de nem utolsósorban Kovács Tamás, a vancouveri Duna Deli tulajdonosa beszélt az egri bikavérről. A következő napon csatlakozott Szenthe Sándor tiszteletbeli konzul is, aki az albertai Hungarian Wine Cellars képviseletében az Irsai Olivér borokat biztosította a vendégek számára, akik meggyőződhettek arról, hogy a magyar borászat az elmúlt évtizedben fényévnyi utat tett meg a világhírnév felé.

A pénteki és a szombati napon a vendégek a magyar gasztronómia kiváló termékeit kóstolhatták meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők három termékbemutatót is szerveztek: egyet a meghívott vendégek részére, kettőt pedig a nagyközönség számára. A kóstoló falatokat Magyarországról érkező elismert mesterszakácsok készítették. A konyhában Makk Norbert és Bittner Gábor gondoskodtak arról, hogy a termékbemutatós napokon és az ünnepi vacsorán is minden tökéletes legyen. Az ő munkájukat Pintér Mihály séf segítette, aki 45 éve él Vancouverben, így alapos helyismerettel rendelkezik. Ottlétük során mindben a segítségükre volt a Magyarországról érkező elismert szakembereknek.

A réteseket pedig egyenesen Magyarországról érkező asszonyok készítették, akik igencsak jártasak a cukrászmesterségben. Bene Jánosné és Kiss Lászlóné Ábrahám Ilona meghívására érkeztek Vancouverbe.  

A szombat esti gálaműsornak már az ünnepi pompában ragyogó Vancouveri Magyar Ház adott otthon, ahová 180 vendég volt hivatalos. A műsorvezető Polják Lívia volt, aki a tőle megszokott profizmussal vezette le magyar és angol nyelven az estét.

Az estet Ábrahám Tibor házigazda nyitotta meg, majd ezt követte dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagyának ünnepi beszéde.

A vendéglistán számtalan kiemelt vendég szerepelt, többek között tiszteletét tette Kese Beatrix tanácsadó a külügyi igazgatóságtól, dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete Ottawából, dr. Szabó Stefánia főkonzul Torontóból és André Molnár tiszteletbeli főkonzul Vancouverből, továbbá jelen voltak a kanadai magyar szervezetek és ernyőszervezetek vezetői is.

Az ötfogásos vacsorát az a 16 népviseletbe öltözött ösztöndíjas szolgálta fel, akik a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében szeptembertől megkezdték szolgálatukat a különböző fogadószervezeteknél. Ők már csütörtök délután Vancouverbe érkeztek és lelkiismeretes munkájukkal nagyban hozzájárultak az előző napok bemutatóinak sikerességéhez.

Az ünnepi műsoron olyan sztárfellépők szórakoztatták a vendégeket, mint a Csillag születik 3. szériájának győztese, László Attila, a népszerű Partissimo Orchestra csapata és Hajdú Luca és Hajdú Csongor, a budapesti, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas Csillagszemű Táncegyüttes szólótáncosai. A fellépők között volt Katona László Lulu is, akit kiváló vancouveri magyar rockzenészként tartanak számon.

Ábrahám Tibor az este folyamán köszönetet mondott segítőinek, koordinátorainak, akik szabadidejükben fáradhatatlanul munkálkodtak az est sikeréért. Köszönetét fejezte ki Török Judit elnök (Kanadai Magyar Nők Országos Szövetsége Nyugat-Kanada Régió) részére, akivel közös szervezésben valósították meg a háromnapos rendezvényüket. Háláját fejezte ki a magyar állam támogatásáért, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság részére, akiktől az anyagi támogatáson kívül, a kezdetektől folyamatos erkölcsi támogatást is kaptak.

Ábrahám Tibor kifejtette azt is, hogy természetesen ezután is mindent megtesz azért, hogy több ezer kilométerre az anyaországtól, mindannyian úgy érezzék, hogy egy szerető, összetartó, aktív magyar közösség tagjai.

A gálaest folyamán ünnepélyes keretek között átadták a Kanadai Magyar Nők Országos Szövetségének és a Tilma Alapítvány közös rajzpályázatának díját. Az ajándékot Kasszandra Klementin 12 éves abbodsfordi diák vehette át a színpadon.

A szervezők legnagyobb örömére a vendégek elégedettségüket fejezték ki az est végén, amelynél nagyobb elismerés nem is kell.

Bár a nagyközönség számára a gálaműsorral lezárult a háromnapos rendezvénysorozat, a KCSP ösztöndíjasai még részt vettek a vasárnap délelőtt 11 órakor megkezdődött konferencián a Magyar Házban. A résztvevőknek uzsonnát és meleg ebédet is biztosítottak a szervezők.

Ábrahám Tibor, a KCSP konferencia házigazdája elmondta, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Társelnöksége nagy figyelmet fordít a Nemzetpolitikai Államtitkárság külhoni magyarságot segítő programjaira, annak megvalósítására. Mivel kiemelt figyelmet kap Kőrösi Csoma Sándor Program, ezért a konferencia megtartásával szeretnék segíteni és támogatni az ösztöndíjasok munkáját.

A konferencián jelen volt dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete Ottawából, dr. Szabó Stefánia, főkonzul Torontóból és több mentor is, akik végighallgatták a Kanadában szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok bemutatkozásait és elképzeléseiket.

Hétfőn az ösztöndíjasok városnézésre indultak, este pedig Ábrahám Tibor meginvitálta őket egy speciális effektekkel ellátott különleges 4D-s előadásra, amelyen keresztül a látogatók megismerkedhettek Kanada lenyűgöző természeti szépségeivel. A FlyOver Canada elnevezésű program kétségtelenül mindenki számára életre szóló élmény marad.

A program egy tradicionális, ünnepi hálaadási vacsorával ért véget, ahol a Magyar Diaszpóra tanács kanadai társelnöke megköszönte az ösztöndíjasok segítségét és további eredményes munkát kívánt az előttük álló nyolc hónaphoz.