Jönköpingben 1956-ra emlékeztünk!

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A svédországi Kőrösi Program ösztöndíjasai, a Svédországi Magyarok Országos Szervezete (SMOSZ) által szervezett turnésorozaton vettek részt műsorukkal 2016. október 26-án, szerdán 19 órai kezdettel, amelynek címe: „Akik mertek...”. A 8 fellépésből álló előadássorozat utolsó helyszíne, Svédország szívében, Jönköpingben volt. A helyi egyesület, a Klub Hungária részt vállalt a helyi szervezésben, lebonyolításban. A SMOSZ elnöke, Bihari Szabolcs köszöntötte a jelenlevőket.
Jönköping 56-os megemlékezésJönköping 56-os megemlékezésJönköping 56-os megemlékezésFerencz Orsolya ösytöndíjas

A SMOSZ által szervezett, központi turnésorozaton vettünk részt Svédországban, 8 fellépési helyszínnel. A műsor előkészületeit október elején kezdtük meg. Helyszínek: Uppsala, Helsinborg, Lund, Kristianstad, Ljungby, Koppenhága, Halmstad, Jönköping. Fellépők: Stumpf Anna, Tóth Réka Luca, Sándor István, Szilvási Tünde, Kovács Gábor, Ferencz Orsolya.

A műsorunkat saját magunk állítottuk össze – a Kőrösi Program ösztöndíjasai – bizonyos mértékben ragaszkodva az '56-os események kronológiai sorrendjéhez. 60 percben állítottuk össze előadásunkat, melyben helyet kapott a népzene, a néptánc, a dal, a próza, a színjátszás, a vers. Színházi élményt próbáltunk varázsolni, melyben igyekeztünk egységesen, korhű ruházatban megjelenni, érzékeltetve az akkori hangulatot, az elkeseredettséget, a küzdést, a remény szikráját, az elhatározást, majd a csüggedtséget.

Műsorszámunk részletei nem feltétlenül 1956-ban íródtak, azonban mind mondanivalójában, mind karakterében olyan darabokat, filmrészletet, zenei betéteket, táncrészt választottunk, mely érzékelteti, hogy kortól, nemtől függetlenül, bárki képes volt a szabadságért küzdeni. Ennek szellemében igyekeztünk összeállítani egy színvonalas műsort, archív filmvetítésekkel megtűzdelve, egy ívet, mondanivalót felállítva, melyben vannak drámák, kioldások, és megjelenik a remény is. Szerettük volna, hogy a közönség megérezhesse az akkori kor szellemét, és a jelenlévőkben, az 56-os korszakot átélő emberekben újból felidézzük a szabadságért való küzdelmüket, az élményeket a fájdalmak ellenére is.

Jönköpingben is ült a sorok között egy hölgy, Gabriella, aki 9 évesen, szüleivel hagyta el az országot. Fel tudta idézni a menekülésük hangulatát, a szorongást,a táborban eltöltött hónapok viszontagságait. Gyönyörűen beszélt magyarul, hiszen mindig magyarok maradtak, és ragaszkodtak kultúrájukhoz.

Az előadássorozat sikerrel zárult. Előadásról előadásra egyre mélyebben éltük át a darabot. Minden egyes előadás új tartalommal telt meg, és sokunkban a könny nekünk is a szemünkbe szökött. Látva az archív felvételeket, filmkockákat, régi fotókat, megrázó volt számunkra is 1956.

Nagy élmény volt mindannyiunk számára Svédország nagyvárosait végigjárni, találkozni a helyi magyar közösséggel és együtt emlékezni 1956-ra a hazától távol, Svédországban.