A januári fogaskerekek beindulása Hamiltonban

JANUÁRI ÖSSZEFOGLALÓ EGY LELKES KÖZÖSSÉGRŐL

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
A január általában a meglévő szerkezetek fogaskerekeinek olajozásáról szól. A fogaskerék szerkezet a csúszásmentes mozgást biztosítja, ugyanakkor a kényszerhajtások közé sorolják. Ahhoz, hogy mi emberi fogaskerekek ne kényszerhajtásként működjünk, meg kell találnunk a saját olajunkat, aminek segítségével nyugodtan és biztonságosan hajthatunk.
kuglimagyarsuligitáróramagyarsuli

Teli vagyunk olajozatlan fogaskerekekkel, s újévkor mindig elhatározzuk, hogy könnyebbé tesszük, és jobban odafigyelünk ezek karbantartására. Hiszen értelemszerűen, mindig a jobban működő dolgokra vágyunk. Ugyanakkor az új tervekkel, célokkal teli vágyak, döntések mindig sok áldozattal, elkötelezettséggel és munkával járnak. Viszont minden januárban elindulnak folyamatok, sok minden kezdetét veszi, teli új energiákkal és törekvésekkel. Ez a legszebb talán az újév első hónapjában!

Az Arany János Magyar Iskola fogaskerekei is igazán beindultak az újév energiáival együtt. Az iskola programjai közül érdemes arról szólni, hogyan készültünk a január 22-ei magyar kultúra napjára, amikor a Kölcsey Ferenc által írt himnuszunk 201. születésnapját is ünnepeltük. A himnusz második versszakát akartuk a közönség elé tárni, mivel az kevésbé ismert, mégis sokatmondó lehet mindannyiunk számára. Ezt a szakaszt a magyar iskola tanárai dolgozták fel, szavalat formájában. A gyerekekkel az első szakasz sorait próbáltuk átadni, úgy, hogy minden egyes sor után nyomatékosítottuk, hogy „Isten áldd meg a magyart”. Megemlékezésünk gyanánt, a megszokott éneklés helyett, a himnuszt prózai előadást rögzítő videóban dolgoztuk föl, s ennek forgatása izgalmas pillanatokkal ajándékozott meg mindannyiunkat. Január 22-én a magyar iskola ezzel a videóval tisztelte meg a magyar kultúra napját.

A hamiltoni magyar cserkészcsapatok is a megújulás jegyében végzik hagyományos heti foglalkozásaikat. Tavaly ősztől kipróbáltuk, idén pedig nagyobb elszántsággal próbáljuk beiktatni a CSEKÉP nevezetű közösség építő programot, amire igazán szükségük és igényük van, úgy az őrsvezetőknek, mint a felnőtt vezetőknek. A hónap közepén a betlehemes színjáték szereplői egy ajándék kuglizásban vehettek részt, ami egy kellemes közös esti élményként maradt meg.

Január végén cserkészek egy rendkívül fiatalos és lendületes lelki napon vehettek részt, az Erdélyből érkezett András Csaba jezsuita egyetemi lelkész vezetésével, aki segítette mind a kiscserkészek, mind a nagycserkészek testi-lelki feltöltődését.  

Ezzel át is térünk a január egyik kimagasló eseményére: Csaba atya három napos ittléte a Szent István Plébánián. Pénteken egy keresztúti ájtatossággal és azt követő mise keretében ismerkedett meg az egyházközösség tagjaival. A szombati lelki nap reggel 10 órától vette kezdetét, sütemény és kávé illatok hangulatában. Csaba atya rendkívüli kifinomultsággal vitte tovább ezt a baráti hangulatot. A közös elmélkedés során a „Találkozás árnyoldalainkkal” című témát jártuk körbe, s mind a 21 résztvevő tartalmas gondolatokat vihetett magával.

A hónap fénypontját egy rendkívül színvonalas rendezvény képviselte, ezzel fantasztikus hangulatban zárva a januárt. A hamiltoni Rozmaring tánccsoport egy lakodalom és egy  keresztelő eseményeit összevonó hagyományőrző népi estet tartott, ahol az ízletes vacsora mellett, humoros népi jelenetekben, játékokban és táncokban vehettek részt a jelenlévő vendégek. Külön élmény volt, hogy a Rozmaring meghívására együtt táncoltak és ünnepeltek a torontói Kodály és a cambridgei Kossuth Néptáncegyüttes fiataljai, illetve végre színpadon láthattuk a nemrég indult Rozmaring felnőtt kezdőcsoport bátor vállalkozóit is.

Az újonnan létrejött magyar könyvtárunk, a vasárnapi magyar misék, a hamarosan kezdődő elsőáldozói hittanórák, gitár és néptánc órák, a pénteki cserkészfoglalkozások, a keddenkénti magyar iskolai zsongások, a sok hétvégén zajlott különböző tevékenységek mind-mind azt erősítik és tükrözik, hogy a hamiltoni magyar közösségnek mennyire fontos a nyelvünk, kultúránk és hagyományaink őrzése, ápolása, és mind ezeknek továbbadása a fiatal generációk irányába.