Janikovszky Éva: A lemez két oldala - színházi előadás a bécsi Collegium Hungaricumban

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
* képzeletszínházi előadás felnőtteknek: éles tükör szavakból csiszolva * emberi játszmák női hangokon * abszolút szórakoztató színház: egy óra nevetőizom tréning A lemez A oldala: Kovács Vanda színésznő A lemez B oldala: Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő A lemezt elővette és felvette, avagy a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte: Tollár Mónika
A lemez két oldalaA lemez két oldalaA lemez két oldalaA lemez két oldala

Te is tudod? Felelj szépen, ha kérdeznek! Velem midig történik valami. Kire ütött ez a gyerek? Már megint. Az úgy volt… Már iskolás vagyok!

 

Ezeket a címeket olvasva kevés olyan ember akad, aki ne mosolyodna el magában, és merülne el a gyermekkori emlékeiben. Együtt nőttünk fel Janikovszky Éva műveivel, hordtuk magunkkal óvodába, iskolába, majd az idő múlásával, mikor már úgy éreztük, kinőttünk belőle, ja hogy vannak felnőtteknek szóló könyvei is? És újra elmerültünk az Örülj hogy fiú! Örülj, hogy lány! Mosolyogni tessék! világában, ahogy tesszük azt ma is időről időre.

Janikovszky Éva műveit ma már több mint 35 nyelven olvassák. Nem írt bőbeszédűen, inkább tömören, mégis kiválóan elrejtette sorai között az élet nagy kérdéseit. Szövegeit kiválóan egészítették ki Réber László egyszerű, de lényegre törő rajzai, melyek az első és az utolsó könyvét kivéve végigkísérték írásait. Műveiből számos feldolgozás készült, mind filmek, mind pedig színházi darabok formájában.

Ez alkalommal A lemez két oldala című írásából készült darabot tekinthettük meg március 3-án este a Collegium Hungaricumban. Tollár Mónika dramaturg-rendező független produkcióként hozta létre az előadást 2013-ban a budapesti Katona József Színházban. A Janikovszky Éva halálának 10. évfordulója alkalmából készült darab a premier óta több mint 70 alkalommal került bemutatásra Magyarországon, valamint külföldön egyaránt. Ez alkalommal Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő és Kovács Vanda színésznő előadásában tekinthettük meg az előadást. Fantasztikus élmény volt. A közönség itta a színésznők szavait, és nem akadt a teremben olyan, aki ne kacagott volna fel néha-néha hangosan, amikor magára ismert az adott szituációban. A terem az előadás alatt a nevetéstől, míg a végén a tapstól zengett, és nem alaptalanul. A két színésznő teljesen más stílusban, mégis hatalmas erővel, eleganciával és vehemenciával állt a színpadon, és személyesítette meg a könyv szereplőit. Köszönjük a felejthetetlen élményt a színésznőknek, és a szervezést a Collegium Hungaricum munkatársainak!