Izgalmas tavaszi programok a Montreáli Magyar Iskolában

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Tartalmasan telik a tavasz a Magyar Iskolában! Mivel a nyelvismeret a kulturális háttér ismerete - és főként átélése - nélkül csak száraz tudomány, természetesen a magyar nyelv tanítása mellett a népi kultúra kincseivel is igyekszünk megismertetni a gyermekeket.

Ennek jegyében március 25-én délelőtt a Hétlépés zenekar (Gál Jessica, Paquette Sylvie, Garda Levente és Sergiu Popa) ellátogatott hozzánk az Ifjúsági Otthon nagytermébe, ahol először megismertették a kicsiket és nagyobbakat a népi hangszerekkel (hegedűt, brácsát már sokan láttak, de az ütőgardonról például nem mindenki hallott korábban).

Az ismertetők elhangzása után a Bokréta gyermek táncegyüttes vezetője, Nyitrai Attila vezényletével táncházat tartottunk, közel egy órán keresztül roptuk: óvodások, iskolások vegyesen.

Népi játékokat is játszottunk, például párcserélőst: akinek a dallam végén nem jut pár, annak a következő szünetig seprűvel kell táncolnia. (Utóbbi viszont meglepően nagy népszerűségnek örvendett, valójában minden párcserénél ő kelt el legelőször. Mondjuk, emlékeim szerint, 7 éves korom környékén én is sokkal szívesebben táncoltam volna a seprűvel, mint egy fiúval...)

A táncház fáradalmait ínycsiklandó ebéd feledtette, helyben sült kolbász, kenyér és uborka volt a menü, a befolyt bevétel az iskolát támogatta..

Április 1-én pedig Toldi Ilona bábelőadására került sor, aki Budapestről látogatott el hozzánk, 30 év óvodapedagógiai tapasztalattal a háta mögött. Az óvodások és kisiskolások nagy beleéléssel követték az erdőben felejtett táska lakóinak tanulságos történetét, és a három kismalac kalandjait.

Az előadást kézműves foglalkozás követte, ahol színes tavaszváró papírvirágok születtek. A sok szorgos kis kéz alól gyönyörű műalkotások kerültek ki.

Bár a tavasz érkezése itt Montreálban még várat magára, a Magyar Iskola tanulóival már maximálisan felkészültünk a fogadására, és nagyon várjuk!