Ifjúsági alkalmak Észak-Németországban

Magyar fiatalok találkoznak Hannoverben és Brémában

/ Juhos Barnabás /
juhos.barnabas képe
Novemberben az észak-németországi református lelkigondozói szolgálat a gyerek istentiszteletek mellett Hannoverben és Brémában is biztosított a fiataloknak lehetőséget a közös találkozásra, időtöltésre.
Brémai tini találkozó-játékFigyelem TanulásIfi alkalom

Az első alkalom november 16-án volt, ahol Braunschweigből, Celléből, és Hannoverből jöttek 15-21 év közötti fiatalok az ifjúsági alkalomra. A hannoveri német-református gyülekezet ifjúsági helyisége adatott lehetőségül az esemény lebonyolításához, ami egy nagyon hangulatos, megfelelő hely volt a találkozóra. Miután délután 5-re mindenki megérkezett, egy jégtörő játékkal kezdődött az alkalom, majd egy általam készített előadás vette kezdetét. Az előadás körüljárta azt a kérdést, hogyan látja a tudomány és a biblia a halál utáni élet létezését. Létezik-e valami az emberi lét után?

A témát nagy érdeklődéssel fogadták, és másfél óráig tartó beszélgetés lett az eredmény, amit a frissen sült pizza érkezése szakított félbe. Ezt követően a csapat lazertag játékra ment, ahol további két órát töltöttünk el. A játék végén kitűztük a decemberi találkozó időpontját, amit izgatottan várunk.

A második alkalom Brémában volt, és ez a program a 10-14 éves korosztályt szólította meg. Mivel ebben a korban már fel-fel üti a kamaszlázadás a fejét, ezért Menkéné Pintér Magdolna vezető lelkésznővel úgy gondoltuk, hogy ez egy megfelelő téma lenne számukra. A találkozó helyszínét a gyülekezeti alkalmaiknak is helyt adó Brémai evangélikus gyülekezet biztosította.

Az alkalom két bevezető játékkal kezdődött, aminek következtében oldódott a hangulat és aktív beszélgetés vette kezdetét. Lendülettel számoltak be a kamaszok, hogy mit nem engednek nekik a szülők, mi az, amiben leginkább korlátozzák őket, az ő szemszögükből mi is lenne jó számukra stb. A további beszélgetést a tékozló fiú története alapján folytattuk, ami tökéletesen bemutatja egy fiatal lázadását, kitörését. A beszélgetés végén, többek szájából is elhangzott, hogy amit a szülőktől korlátozásként élnek meg, arra szükségük van.

Köztünk volt Szabó Bernadett, egy aktív gyülekezeti tag, aki jártas a cserkészet rejtelmeiben. Neki köszönhetjük, hogy falatozás utáni bemutatójával további bepillantást nyújtott a cserkészet világába. Végül egy népdalt is tanultunk.

Végezetül egy játékkal zárult a találkozó, aminek a szülők érkezése vetett véget. Megdöbbentő volt látni, hogy nem akarnak hazamenni, mert jól érzik magukat, és továbbra is együtt akarnak játszani. Ezért kiegyeztünk abban, hogy a vasárnapi gyermek istentisztelet után lehetőség lesz játszani is. Komolyan is vették, ugyanis minden gyerek, valamint még mások is eljöttek a vasárnapi istentiszteletre, hozva magukkal a szülőket és nagyszülőket, akik egyidőben a gyerek istentisztelettel részt vehettek a felnőtt istentiszteleten. Nagy öröm volt tapasztalni azt, hogy vágynak egymás társaságára, jól érzik magukat a programokon és vágyakoznak a következő alkalom után. Soli Deo Gloria!