Húsvéti készülődés a Nürnbergi Magyar Gyerekcsoporttal

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
Áprilisban kicsit lelassul az élet Nürnbergben: sokan utaznak haza Magyarországra vagy a Kárpát-medence magyarlakta területeire. Akadnak olyanok is, akik nem utaznak el húsvétra. Nekik a szülőhazájukban töltött húsvét helyett, a hazalátogatóknak pedig rokonlátogatás előtt lehetett kellemes közösségi élményben részük a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület gyerekcsoportjának húsvéti családi délutánján.
Húsvéti készülődés a Nürnbergi Magyar GyerekcsoporttalHúsvéti készülődés a Nürnbergi Magyar GyerekcsoporttalHúsvéti készülődés a Nürnbergi Magyar GyerekcsoporttalHúsvéti készülődés a Nürnbergi Magyar Gyerekcsoporttal

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület a genfi, göteborgi, párizsi, torontói, és világ megannyi részén élő magyar diaszpóraközösséghez hasonlóan nagy figyelmet fordít a hagyományok ápolására – idén immár 50. éve. Mire számíthattak azok, akik eljöttek 2019. április 6-án a nürnbergi St. Otto templom gyülekezeti termébe? A családok és a gyerekek megismerkedhettek a húsvéti népszokásokkal, tojást festhettek, húsvéti mondókákat és énekeket tanulhattak. De ültethettek akár levendulát, kerti zsázsát és borsót is.

A hagyományok megőrzésén túl olyan új elemeket is beleépítettek a programkínálatba a gyerekcsoport szervezői, amelyek felkelthetik egy szélesebb kör érdeklődését a helyi magyar élet iránt: így a fenti, jellegzetes húsvéti és tavaszváró tevékenységeken túl volt gyerekjóga, könyv- és társasjátékpiac, tárasjátékklub és jótékonysági büfé is. A koncepció sikerét jól mutatja, hogy mintegy 70 résztvevő látogatott el a programra – közöttük több új család –, és mind a hagyományos, mind a rendhagyó programelemek nagy érdeklődést keltettek: az éneklésbe, mondókázásba, gyerekjógába az anyukák, apukák is becsatlakoztak, a könyvpiacon pedig régóta keresett kincsek cseréltek gazdát. A nap végén a szervezők izgalmas tojáskeresésre hívták a gyerekeket a kertben. A jó elképzelés mellé kellett egy jó csapat is, amely megvalósítja azt, így ezúton is köszönet illeti az egyesület minden egyes önkéntesét!

A nürnbergi magyar közösség fiatalabb tagjai további húsvéti élményekkel gazdagodhattak a nürnbergi magyar baba-mama klubon április 8-án délelőtt, a Nürnbergi Magyar Iskola április 13-i alkalmán és a húsvéti református gyermek-istentiszteleten április 22-én. Egy nappal korábban, április 21-én pedig mind a fiatalokat, mind az időseket várta a katolikus gyülekezet húsvéti szentmiséjére és a református gyülekezet húsvéti istentiszteletére.