„Hungary 1956-2016” Kulturális Fesztivál Edmontonban

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Észak-Amerika legnagyobb megemlékezését tartották a kanadai Edmonton városában a forradalom 60. évfordulója kapcsán. A több napos rendezvény a „Hungary 1956-2016” Kulturális Fesztivál nevet kapta, melynek fő rendezője a Kanadai Magyar Kulturális Tanács volt.
High Level Bridge magyar trikolorbanÜnnepi fogadás - Dr. Hoppál Péter, Szenthe Anna, Dr. Ódor Bálint Csík Zenekar49. Csárdás Bál

A kulturális fesztivál fő támogatói a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, az Ottawai Magyar Nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő és az Edmontoni Kanadai Magyar Kultúrkör voltak. Az Edmontoni Magyar Kultúrkör szervezésében október 23-án koszorúzást tartottunk a Szent Imre Katolikus templom előtt elhelyezett hősi emlékműnél. A koszorúzáson részt vett a 26. számú Prohászka Ottokár Cserkész Csapat, akik saját készítésű nemzeti koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Egész héten tartott az I. Magyar Filmfesztivál, amelynek a Metro Cinema adta a helyszínt. A közönségtalálkozó díszvendége Pozsgai Zsolt rendező volt. Október 24-én a Szamárköhögés (1987), október 25-én az Angi Vera (1979), október 26-án a Szerelmesfilm (1970), október 28-án A Föld szeretője (2010) - aminek vetítésén Pozsgai Zsolt közönségtalálkozót is tartott -, valamint október 30-án a Szerelem (1971) című filmeket tekinthették meg az érdeklődők.

Október 26-án az Ottawai Magyar Nagykövetség ünnepélyes megnyitót és fogadást tartott. Kiemelt vendégként részt vettek dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és őexcellenciája dr. Ódor Bálint, kanadai magyar nagykövet, valamint a magyar kormányküldöttség tagjai, a konzuli testület, az Albertai Egyetem vezetősége, dékán, tanszékvezetők, más kulturális csoportok vezetői, köztük az edmontoni lengyel közösség képviselői, kanadai magyar szervezetek küldöttei, a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasai és helyi magyar vezetők. Az ünnepségen a magyarországi Csillagszemű Táncegyüttes adott műsort és a város támogatásával a High Level Bridge a magyar trikolór színeiben tündöklött.

Ezt követően a magyarországi Csík Zenekar ünnepi koncertjét láthattuk az Arden Theatre színházban, St. Albert-ben. A Csík zenekar Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a formációt. A zenekarnak ez volt az első kanadai koncertje.

Október 27-én a 60 éves évforduló ünnepi megemlékezését tartottuk. Kiemelt vendégeink dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, dr. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes államtitkára, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Borókainé dr. Vajdovits Éva, helyettes államtitkár, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, őexcellenciája dr. Ódor Bálint, kanadai magyar nagykövet, dr. Szabó Stefánia, torontói magyar főkonzul, Deák-Stifner Dorottya konzul, Berényi János, diaszpóra összekötő és konzul és Kese Beatrix tanácsadó a külügyi igazgatóságtól. Az ünnepségen fellépett a Csillagszemű Táncegyüttes, valamint az azt követő komoly zenei koncerten is részt vehettek az érdeklődők, ahol az albertai művészek a fesztivál magyar mivoltát tükrözve Liszt, Kodály, Bartók darabokat játszottak.

Október 27-28-án az I. Magyar Étel és Bor Fesztivál nyitotta meg kapuit a Chateau Lacombe Hotelben, amelyen öt magyarországi régió, öt termelőjének borait mutatta be a Hungarian Wine Cellars. Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai társelnöke és férje Szenthe Sándor, albertai tiszteletbeli konzul az alapítói a Hungarian Wine Cellars társaságnak, akiknek fő küldetésük megismertetni a kulináris magyar borokat a kanadai közönséggel és méltóképpen képviselni azt a nemzetközi kanadai borpiacon. Az ünnepélyes megnyitót dr. Hoppál Péter tartotta, a fesztivál főszakácsa pedig az Ottawai Magyar Nagykövetség főszakácsa, Varga Zsolt séf volt. Október 28-án előadást hallhattunk John Szabo, Kanada első mester borszakértőjétől (master sommelier).

Október 28-án az Albertai Művészeti Galériában (Art Gallery of Alberta) Zsolnay Porcelán kiállítást tekinthettünk meg, melynek megnyitóját dr. Hoppál Péter tartotta. A kiállításra 56 darab rendkívüli muzeális értékkel rendelkező műtárgy szelekció érkezett a Janus Pannonius Múzeum jóvoltából bemutatva a Zsolnay Porcelán Manufaktúra legemblematikusabb darabjait.

Október 29-én a Magyar Házban, a Kőrösi Csoma Program Konferenciáját tartottuk meg, melyen vendégeink dr. Szilágyi Péter, helyettes államtitkár, dr. Szabó Stefánia főkonzul, Berényi János, diaszpóra összekötő, Szenthe Anna és Ábrahám Tibor a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai társelnökei és a Kőrösi Csoma Program kanadai ösztöndíjasai voltak.

A kulturális fesztivál záró akkordja október 29-én a 49. Csárdás Bál, amely a Magyar Kultúrkör nagymúltú formális rendezvénye és a Kodály ösztöndíj jótékonysági bálja. Kiemelt vendégeink dr. Hoppál Péter államtitkár, dr. Ódor Bálint nagykövet és Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai társelnöke és Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke. Az esten fellépett a Csillagszemű Táncegyüttes, valamint a vendégek megcsodálhatták a több hónapja gyakorolt palotást is.

A kulturális fesztivál számos médiában, hírben, újságban, rádióban és televízióban helyet kapott Alberta és Kanada szerte.