Hungarofest Erdélyi szemmel

Első ösztöndíjas nap Kanadában - Magyar Örökség Hónap Nyitónapja 2023.09.30.

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Tifán Sára vagyok, a hegyekkel körül ölelt Székelyföld szívéből származom, ahonnan újra nagy örömmel tértem vissza a kanadai magyarokhoz. Ezúttal a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként kaptam lehetőséget arra, hogy mélyebben megismerhessem ennek a gyönyörű országnak, és benne a mindig újdonsággal teli magyar közösségeknek a dinamikáit, a fontos eseményeit és munkásságait.
Rozmaring táncPleskovica

A Magyar Örökség Hónap nyitóünnepségén, a HungaroFesten (a megérkezés fáradalmait még érezve) döbbentem rá arra, hogy valóban itt vagyok!  Lenyűgözött a Kárpát-medence gasztronómiáját bemutató különleges program. A délvidéki Pleskovica, vagyis a “Bácska-Bánát burger” ízletes újdonság volt számomra.

A köszöntő beszédek, borkóstolók, hangszer- és táncbemutatók mellet számomra a legnagyobb élményt mégis az önfeledten “csujjogató” és táncoló fiatalok látványa adta. A Kodály és Rozmaring Táncegyüttesek lelkes, és mosolygós fiataljai olyan energiákat mozdítottak meg, hogy egyszer csak én is a táncparketten találtam magamat. Igazán jó élmény volt. Gulyás Ferenc, és Gáspár Álmos hangszeres bemutatója, és zenés előadása megidézte bennem az otthon hangulatát. A sok mosoly, szeretetteljes fogadtatás a kedves ismerősöktől, amelyek megteremtették számomra az igazán ünnepi hangulatot. Külön élmény volt, hogy torontói ösztöndíjas társaimmal együtt ismerkedtünk az előttünk álló feladatokkal, közösséggel és bízva a közös munka sikerében koccinthattunk egymásra.

A hangulat fokozódásával, az estig tartó könnyűzenei koncertek közül engem a Don’t Stop the Queen banda lepett meg a leginkább, úgy tűnt a közönség szórakoztatása csak másodlagos cél volt, Freddie Mercury megtestesítése mellett. Ugyanakkor mulatságos hangulatot hozott be a terembe az ezt követő retró zenék színes felhozatala. Itt már egészen más felszabadultság tükröződött a résztvevők arcán.

Külön kiemelném a gyerekek terét, ami nagyon jól ki volt találva. Egy ugrálóvár biztonságos hálóin belül tombolhatták ki magukat, és szerintem ez fontos volt, elsősorban szüleik kikapcsolódása érdekében. Ezen kívül a táncos fiatalok közösségére lettem figyelmes, hogy mennyire egységben tudnak működni. Tavalyi ittlétem során volt szerencsém több nagyobb magyar bálban is részt venni, de egyik alkalommal sem volt ennyire feltűnő ennek a tinédzser, és ifi korosztálynak az összetartása, az ebből felszabaduló őszinte egymásra figyelésük, és vidámságuk egysége. Ezt nagy öröm volt látni.