HungaroFest 2024 Torontóban

/ Czender Csilla /
czender.csilla képe
Kanada legnagyobb magyar fesztiválját, a HungaroFestet június 1-én Toronto „Times Square”-én, a Yonge-Dundas Square-en tartottuk.
HungaroFest Toronto 2024HungaroFest Toronto 2024HungaroFest Toronto 2024HungaroFest Toronto 2024

Az esemény több éves múltra tekint vissza, idén azonban a szervezők új dimenzióba helyezték a HungaroFestet azáltal, hogy a helyszín ezúttal Toronto belvárosa volt. Az egésznapos eseményen egyes becslések szerint több mint százezer ember megfordult, magyarok és számos olyan érdeklődő is, akit a zene vagy az illatok vonzottak a térre.

A megnyitón beszédet mondott Olivia Chow Toronto polgármestere, Doug Ford Ontario tartományi miniszterelnöke, Sztáray Péter államtitkár, Michael Tibollo miniszter, Rudy Cuzetto parlamenti képviselő, Brad Bradford képviselő, Vass-Salazar Mária nagykövet és Jákó János főkonzul is. Nem utolsó sorban pedig Balla Sándor, a fesztivál főszervezője, a Kanadai Magyar Kereskedelmi Tanács elnöke.

A színpadi műsorok sorát a Nemzeti Összetartozás Napjának tiszteletére rendezett Hungarian Echo című nagyszabású néptánc produkció kezdte, melyben a kitcheneri Kossuth, a torontói Kodály és a hamiltoni Rozmaring Néptáncegyüttesek működtek közre. A közel 100 táncost felvonultató produkciót Sikentáncz Szilveszter KCSP ösztöndíjas álmodta és valósította meg. A kivitelezésben a KCSP-s csapatból segítségére volt Rideg Tímea, Balog Dávid, Guncz Nóra és jómagam is. A zenei kíséretről a kiváló Gyanta Banda gondoskodott.

Az előadást több táncházas blokk is követte, amely során minden alkalommal megmozdult és táncra perdült az egész tér. A délután folyamán különböző Magyarországról érkező könnyűzenei formációk szórakoztatták a folyamatosan hömpölygő közönséget, felcsendültek magyar retro slágerek, örökzöldek, és új dalok is.

Nem volt megállás egy pillanatra sem a vendéglátó sátrak környékén sem. A kolbász, lángos, gulyás, palacsinta, kürtőskalács illata szünet nélkül vonzotta a látogatókat, volt, ahol több mint egy órát kellett sorban állni a finom falatokért. Természetesen magyar borokat is kóstolhattak az érdeklődők. A helyi szigorú alkoholfogyasztási szabályoknak megfelelően erre kizárólag egy külön sátorban nyílt lehetőség.

Elsöprő hangulatú rendezvényt tudhatunk magunk mögött és kívánunk még számos hasonlót a kanadai magyarságnak a következő években!

Videós összefoglalók:

https://fb.watch/svxg68MqMD/

https://fb.watch/sxVsvgBGKU/

HungaroFest FB oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556137964358

HungaroFest honlap: https://www.hungarofest.ca