Új helyre került Krusevóban az ’56-os emléktábla

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella képe
Észak-Macedóniában is megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Krusevóban a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, a helyi önkormányzat képviselői, a Krusevói Köztársaság 10 napja szervezői, valamint krusevói polgárok közösen hajtottak fejet a hősök emléke előtt.
1956-os megemlékezés KrusevóbanKoszorúzásMegemlékezés Krusevóban

Néhány évtizeddel ezelőtt talán még kevesen tudták azt, hogy az 1956-os forradalom, és szabadságharc leverése után több száz magyar lelt menedékhelyre a mai Észak-Macedónia területén is. Ma már, többek kitartó, és alapos kutatásának köszönhetően, ez szélesebb körben ismert. A Krusevóban menedékre lelt magyarokról egy dokumentumfilm is készült, valamint egy könyvből is megismerhetjük történetüket. Több mint 500 magyart fogadtak be akkor a macedónok Krusevo városában. A magyarok nem csak menedékre leltek itt. Krusevo polgárai nem csupán befogadták a megtorlás elől menekülőket, támogatással, melegséggel, szeretettel fogadták őket.

Ennek állít emléket az az emléktábla, amelyet 2016-ban, az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján állítottak a Sula Mina diáküdülőnél. Az emléktáblát Magyarország Szkopjei Nagykövetsége, és a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete avatta fel, létrehozása pedig Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósult meg.

Ez az emléktábla most új helyre került. Mostantól a városka központjában találkozhatnak vele az arra járók, az egyik helyi szálloda falán hirdeti a múltnak ezt a darabkáját, és ezen a helyen minden bizonnyal több emberhez eljut az az információ, hogy 1956 után 550 magyarnak nyújtottak menedéket a helyiek.